Startpagina Economie

Melkprijzen in september gestegen

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in september gemiddeld een voorschotmelkprijs van €34,69 per 100 kg. Dat is 34 cent meer dan een maand eerder. Ten opzichte van september 2017 ligt de gemiddelde melkprijs €2,51 ofwel 6,7 % lager. Dat blijkt uit de maandelijkse LTO Melkprijsvergelijking.

Leestijd : 3 min

Het overzicht van melkprijzen die grotere zuivelbedrijven van de EU betalen, wordt opgesteld door de Nederlandse landbouworganisatie LTO, de Nederlandse Zuivel Organisatie en European Dairy Farmers. Uit het overzicht blijkt dat Milcobel als grootstel melkverwerker in België in september net iets boven het gemiddelde betaalde (€34,72). De coöperatie verhoogde de prijs in september met 80 cent.

Het Noord-Italiaanse Granorolo betaalde zoals zo vaak de beste prijs: €37,87. Danone (Pas de Calais) betaalt met €37,55 ongeveer evenveel, terwijl FrieslandCampina in september op €36,42 uitkomt. Belgische leveranciers van FrieslandCampina zijn doorgaans geen lid en krijgen de prijs min 50 cent. Ze kunnen de prijs echter met 50 cent opkrikken door mee te doen aan het programma Bijzondere Melkstroom (weidegang plus AA-kwaliteit).

Hoewel de gemiddelde melkprijs voor de vijfde achtereenvolgende maand is gestegen, begint de stijging volgens de rapporteurs wel af te vlakken. Voor oktober zijn nog enkele weinig spectaculaire prijsverhogingen aangekondigd, zoals Arla. De Deense coöperatie – ook in België actief - hield de prijs in september gelijk. Arla verhoogt wel de prijs met 90 cent in oktober.

Voor november blijven de meest melkprijzen – voor zover bekend– gelijk. Uitzondering is FrieslandCampina, die na een prijsverhoging in oktober de melkprijs in november verlaagt met 70 cent per 100 kg.

Melkveehouders die leveren aan de Franse ondernemingen Savencia en Lactalis en het Britse Dairy Crest hebben duidelijkheid over de hoogte van de melkprijs voor de rest van het jaar of zelfs langer. De melkprijs van Dairy Crest blijft tot en met januari 2019 minimaal op het niveau van september.

Buiten Europa is het beeld wisselend. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra, die het overgrote deel van de productie exporteert naar de wereldmarkt, heeft de melkprijsverwachting voor het lopende jaar verlaagd, terwijl in de VS de melkprijzen stijgen.

Marktbeeld

Bij het melkprijzenoverzicht geven de betrokken organisaties ook een marktoverzicht. In de EU stagneerde de melkaanvoer in augustus. De droogte in grote delen van de EU wordt als schuldige aangewezen. In Duitsland was nog maar nauwelijks sprake van groei en in Frankrijk daalde het volume licht. Dit laatste was ook het geval in Italië en het Verenigd Koninkrijk. In Ierland herstelde de productie sterk na een periode van krimp.

De Nederlandse melkaanvoer nam sterk af in augustus en september. Dit is een gevolg van de invoering van zogeheten fosfaatrechten, waardoor veel melkveehouders koeien hebben afgevoerd. Met een systeem van fosfaatrechten probeert Nederland de melkveehouderij onder een Europees afgesproken mestplafond te houden.

Buiten Europa is nog altijd sprake van groei van de melkproductie, wat tot prijsdruk kan leiden. In augustus nam het volume in Argentinië, Nieuw-Zeeland, Uruguay en de VS toe. Australië noteerde echter voor de derde maand op rij een afname. In de VS ligt de groei al geruime tijd onder het langjarige groeigemiddelde van 1,6%. Ook in september werd dit groeipercentage niet gehaald.

Nieuw-Zeeland zette in september de goede start van het seizoen voort. Het volume nam met 6% toe. Nieuw-Zeeland is exporteur nummer één. Nadat de emotie rondom de gevolgen van de droogte eind augustus uit de markt was verdwenen, kwamen de prijzen over de gehele linie onder druk te staan. Met name de boterprijzen liepen snel terug.

Eind oktober lag de notering voor boter al een kwart lager dan twee maanden daarvoor. Ook de notering van mager melkpoeder daalde tot begin oktober, waarna deze licht herstelde. De verkoop van een grote hoeveelheid interventiepoeder medio oktober tegen de minimumprijs van € 123,10 lijkt voor www.milkprices.nl, 31-10-2018 - 4 - een bodem in de markt te zorgen. Onder invloed van de gedaalde vet- en eiwitprijzen kwam ook de prijs van vol melkpoeder onder druk te staan.

Europees product is nog altijd te duur voor de wereldmarkt, waar Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika zeer concurrerend aanbieden.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken