Startpagina Bedrijfsnieuws

Divers productnieuws bij Peeters Landbouwmachines

Peeters Landbouwmachines organiseerde begin dit najaar internationale dealerdagen. De aanwezigen werden ingelicht over de laatste nieuwe ontwikkelingen binnen de productgamma’s van Peecon, Tulip en Pitbull. De vakpers was er ook.

Leestijd : 4 min

P eeters Landbouwmachines wist met haar dealerdagen 75 bezoekers van 27 verschillende dealers over de hele wereld naar Nederland te halen. De allereerste nieuwigheid bij Peecon betreft hun automatisch voersysteem, de Feed Master. De eerste installatie werd op een halfuurtje rijden van hun hoofdlocatie in Etten-Leur op een melkveebedrijf in Hoogerheide gemonteerd. Peecon werkte hiervoor samen met het Oostenrijkse Wasserbauer. De bedoeling is dat deze laatste in de toekomst de software levert en Peecon de hardware.

De voerrobot, Biga Tub, haalt zijn voeder in de ‘voerkeuken’ die enkele voorraadbunkers heeft. Het aantal is afhankelijk van welke componenten de boer wil vervoederen. Ook krachtvoersilo’s of vloeibare componenten kunnen toegevoegd worden. De melkveehouder kan aan de hand van een blokkensnijder pakken gras, maïs, pulp, … uit de sleufsilo’s halen en in de voerkeuken plaatsen.

Onder de Peecon-merknaam ontwikkelde Peeters Landbouwmachines een voerrobot.
Onder de Peecon-merknaam ontwikkelde Peeters Landbouwmachines een voerrobot. - TD

Doordat het voer hier nog in een stevig vast blok zit, blijft het ook goed bewaard. Via een kettingvloer in de bunker gaan de voerblokken naar twee freeswalsen die voeder afnemen en het in de mengkuip brengen. Deze is zo’n 3 kuub groot en beschikt over een verticale mengvijzel.

De voerrobot loopt op eigen wielen en is bovenaan bevestigd aan een rail. Hier vindt hij zijn evenwicht, maar ook de stroomvoorziening komt langs hier toe, tevens wordt de positie van de voerrobot aan de rail bijgehouden. De voerrobot beschikt over een eigen bedieningsscherm voor de instellingen, maar bedienen kan ook via een thuiscomputer.

Op het bedrijf waar de eerste Peecon voerrobot was geïnstalleerd verzorgt de robot tien voerbeurten per dag. Zo krijgen de koeien altijd vers voer dat niet is opgewarmd. Hierdoor is het rantsoen smakelijker, verbetert de opname en is er uiteindelijk een grotere melkgift. Op dit bedrijf zijn er 150 melkkoeien die gevoerd worden met de voerrobot en ze zijn ingedeeld in twee groepen. De robot kan rekening houden om deze groepen volgens een verschillend menu te voeren.

De voerkeuken waar de veehouder het voer klaar in zet en de robot het rantsoen komt halen.
De voerkeuken waar de veehouder het voer klaar in zet en de robot het rantsoen komt halen. - TD

Naast het voeren kan de robot ook een eenvoudige ‘butlerbeurt’ verzorgen, dit is het aanschuiven van het voer. Op het bedrijf dat we bezochten werden naast tien voerbeurten ook negen ‘aanschuifbeurten’ per dag gedaan. Nog meegeven dat het bedrijf ook een mestrobot in dienst had en drie melkrobots. Naast melkvee wordt er hier nog aan loonwerk gedaan. In drukke periodes zijn al die robots dan wel handig om werkzaamheden van de veehouder-loonwerker over te nemen.

Nieuw bedrijfspand

Peeters Landbouwmachines is zijn productiefaciliteiten en kantoorruimte in Etten-Leur verder aan het uitbreiden. Dit jaar werd er flink doorgewerkt aan een nieuw bedrijfspand op 500m in dezelfde industriezone als de moederlocatie. Het is de bedoeling om hier een zekere hoeveelheid gestandaardiseerd werk in de productie uit te oefenen. Ook de productie van de wielladers moet hier onderdak vinden.

Op 500m van de moederlocatie in Etten-Leur (NL) wordt een bijkomende bedrijfshal  ingericht.
Op 500m van de moederlocatie in Etten-Leur (NL) wordt een bijkomende bedrijfshal ingericht. - TD

Naast een nieuwe CNC-gestuurde plasmasnijder is er ook een nieuwe straalinstallatie gebouwd om de metalen delen voor te bereiden om te schilderen. Hiernaast is er ook een nieuwe gerobotiseerde verfinstallatie. Enkele andere robots vervolledigen de nieuwe fabriek van 7.500m2. Dit is ondertussen de vierde productielocatie.

Pitbull

Peeters Landbouwmachines merkt dat er steeds meer mini wielladers in de landbouw worden ingezet en dat het ook een geliefd product is buiten onze sector. Hierom zijn ze zelf begonnen met een kniklader te ontwikkelen. Eerder dit jaar werd hiervan een eerste ontwerp getoond, ondertussen wordt het eerste seriemodel productierijp.

Waar de machines van concullega’s gebruik maken van een pendelend knikpunt in het midden gebruikt Peeters landbouwmachines net een star knikpunt en een pendelende achteras. Dit moet volgens hen meer stabiliteit opleveren. Een hydraulische cilinder die tussen achteras en chassis staat, gaat tegendruk geven als op oneffen terrein wordt gereden. Zo is de machine meer stabiel.

Peeters Landbouwmachines gaat nu ook zelf miniwielladers bouwen en ze in de markt zetten via de ‘Pitbull’ merknaam.
Peeters Landbouwmachines gaat nu ook zelf miniwielladers bouwen en ze in de markt zetten via de ‘Pitbull’ merknaam.

Voor de knikladers wordt gebruik gemaakt van beproefde componenten zoals hydrauliekonderdelen van Linde en motoren van Kubota. De fabrikant geeft hiermee aan voor kwaliteit te kiezen. Voor de intelligente aansturing en de bouw zorgen de Nederlanders zelf.

Momenteel wordt de markt benaderd met drie modellen, de basis vormt een met 36 paardenkrachten uitgerust model. Een type groter haalt 45 pk uit de motor dankzij toevoeging van een turbo. Het derde type beschikt over dezelfde turbomotor én over een telescopische hefmast. Opmerkelijk is dat dit niet via een centrale hefmast wordt gedaan maar via een open giekconstructie waar doorgekeken kan door worden. Dit verhoogd de zichtbaarheid. Een andere opmerkelijke constructie is deze van de verplichte uitvalbeveiliging aan de cabine. Deze zwenkt niet naar buiten open, maar scharniert naar achteren weg in het frame/motorkap.

Tulip Snelwisseltanden

Peeters Landbouwmachines voelde heel hard de vraag vanuit de markt naar snel verwisselbare tanden bij rotoreggen. Hierom hebben de Roterra rotoreggen van Tulip (de merknaam waaronder de akkerbouwmachines worden vermarkt) nu een snelwisselsysteem mee gekregen. Het systeem is eigenlijk heel eenvoudig: twee busjes borgen de tanden en een klassieke landbouwclips vergrendelt het borgplaatje.

Voor de tanden van de rotoreg is er nu een snelwissel gekomen, waarbij de tanden geborgd zitten via een klassieke landbouwclips.
Voor de tanden van de rotoreg is er nu een snelwissel gekomen, waarbij de tanden geborgd zitten via een klassieke landbouwclips.

Onderhoudsvrije lagering

Een tweede vraag waar Peeters een antwoord voor zocht, betreft de toepassing van onderhoudsvrije lagers op de schijveneggen. Nu wordt een oliebadlagering per schrijf gemonteerd. Dit is onderhoudsvrij, wat de gebruiker tijd helpt besparen. Het is bovendien meer slijtvast.

Vario Seeder

De Tulip machines kunnen nu uitgerust worden met een nieuwe compacte zaaimachine voor bijvoorbeeld gras of groenbemester. Waar de meeste van deze machientjes elektrisch aangedreven zijn, gaat het hier om een pneumatische uitvoering waarbij elektrisch aangedreven ventilatoren voor de luchtstroom zorgen. Dankzij dit principe is een grotere capaciteit mogelijk. Een standaarduitvoering is mogelijk of een gps-gestuurde om in te spelen op de dosering.

TD

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken