Startpagina Actueel

Jonge Vlaamse boeren op uitwisseling in Malawi

Twee jonge boeren uit Vlaams-Brabant bezochten afgelopen dagen Malawi voor een uitwisseling met jonge lokale boeren. Naast een conferentie over het betrekken van jeugd in land- en tuinbouw, kregen ze ook een unieke inkijk in de lokale cultuur en gewoontes en bezochten ze land- en tuinbouwbedrijven.

Leestijd : 3 min

Nele Kempeneers en Philippe Avermaete zijn beiden afkomstig uit het Hageland. Philippe werkt samen met zijn ouders op hun landbouwbedrijf, Nele is boerendochter en werkt als journaliste voor Boerenbond. Beiden zijn actief lid van Groene Kring. Van 2 tot 6 november grepen ze de kans om deel te nemen aan een conferentie van Malawese jonge boerenorganisatie Associated center for agro-based development (ACADES).

Nele en Philippe op pad met Malawese boeren William en Fidel, die soja gaan telen.
Nele en Philippe op pad met Malawese boeren William en Fidel, die soja gaan telen. - Groene Kring

Malawi ligt in het zuidoosten van Afrika, en telt circa 18 miljoen inwoners. Volgens het Wereldvoedselprogramma leeft één op de vier inwoners in extreme armoede en is 37 % van de kinderen onder vijf jaar oud ondervoed.

De Vlaamse en Malawese jonge boeren ontmoetten elkaar voor een uitwisseling over hoe jeugd geïnteresseerd en actief kan blijven in land- en tuinbouw. Philippe en Nele bereidden samen met Groene Kring een presentatie voor en beantwoordden heel wat vragen. In hun presentatie hamerden ze voornamelijk op de rendabiliteit van de sector. “Hoe anders kan een veelzijdige, maar ook risicovolle economische activiteit als land- en tuinbouw aantrekkelijk zijn voor de volgende generatie?”, aldus Philippe.

Na de conferentie bezochten ze een pluimveebedrijf en een imker, maar kon Philippe ook de vergelijking maken tussen het akkerbouwbedrijf thuis en akkerbouw in Malawi. Ook lokale producten en cultuur kwamen aan bod, doordat ze een trouwpartij konden bijwonen. Op vraag van Groene Kring brachten beide deelnemers ook enkele aandachtspunten mee naar huis om te delen met hun collega’s. Nele vond het vooral opmerkelijk dat er grote verschillen zijn tussen land- en tuinbouw in Vlaanderen en Malawi, maar dat ook in Malawi er weinig jonge boeren zijn. Philippe was op zijn beurt enthousiast over het potentieel dat in de ideeën van de jonge boeren voor een land als Malawi schuilt.

Jonge boeren

Philippe Avermaete is enthousiast over het potentieel van de jonge boeren die hij ontmoette. “De jongeren die we ontmoet hebben, hadden allen een sterk plan klaar om te starten in land- en tuinbouw en zullen dat hopelijk ook doen. We zijn van plan om nog regelmatig contact te houden, want we zijn benieuwd naar wat de toekomst hen brengt!” Nele Kempeneers noemt Malawi een prachtig land om te bezoeken. “De gastvrijheid en het sterke programma zorgden er voor dat we veel konden zien op korte tijd. Het is vooral opmerkelijk dat de aantrekkelijkheid van onze sector voor jongeren een globale uitdaging is. Heel wat jongeren in Malawi studeren landbouw, maar kiezen alsnog voor een administratieve job.”

Lokale boer Racheed.
Lokale boer Racheed. - Groene Kring

De uitwisseling is het resultaat van een samenwerking tussen ACADES en Groene Kring en werd mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Overheid. Groene Kring gaf begin dit jaar te kennen dat ze meer jongeren in land- en tuinbouw de weg naar internationale ervaringen en kennisuitwisseling willen laten vinden. Zo begeleiden ze jongeren bij een kwaliteitsvolle stage in het buitenland, maar proberen ze ook nieuwe kansen op uitwisseling te creëren. “

Giel Boey, voorzitter Groene Kring: “We vinden het enorm belangrijk dat kennis en ervaringen uitwisselen tussen jonge boeren niet stopt aan de landsgrenzen. Deze uitwisseling is daar een prachtig voorbeeld van. We hopen in de toekomst nog meer van deze kansen te kunnen creëren en begeleiden.”

Groene Kring

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken