Startpagina Paarden

Groeiende export van trekpaarden

De export van trekpaarden groeit de laatste tijd en zit in de lift. Zo vertrokken vanuit België en Nederland heel wat trekpaarden. Welke paarden en van welke eigenaars zijn verkocht en vertrokken naar het buitenland? Dat zijn de vragen die ons interesseren. We geven hiervan een overzicht.

Leestijd : 3 min

Voor Europa werd het hengstveulen Hunter van ’t Hof Hoegensteen (v. Falco) verkocht door Thijs Reinen uit Langenboom (Nl) naar Schotland om er later ingezet te worden als dekhengst. De jaarlinghengst (blauwschimmel) Avenir van 't Laureijnehof (v. Hely de Vallée) van familie Van Haelst uit Philippine vertrok naar Engeland. Diezelfde richting vertrokken ook de vos Vasco van het Hermeshof (v. Dorus) van familie Henckens uit Maaseik en het zwarte veulen Teun van de Gagelven (v. Condor) van André van der Heijden uit Zijtaart van waaruit ook nog trekpaarden vertrokken naar Duitsland en Polen. De tweejarige Riek van de Korn (v. Matteo van ‘t Rietenhof) werd door H. Mommersteeg (Nl) en zoon verkocht naar Hongarije. De blauwschimmel Nelles van 's Hertogendijk (v. Norris) van Gert Adriaenssens uit Stabroek ging richting Duitsland. Familie De Graeve uit Erpe-Mere verkochten Radar van 't Zevekoot (v. Gamin van de Lindehoef) naar Noorwegen. Als gevolg van het Europees kampioenschap voor veulens in Sint-Pieters-Leeuw werd Lander van de Doore Plas (v. Landor van de Boterhoeve) als veulen door de fokker Joke Deboosere uit Vosselare verkocht richting Frankrijk. Iniatieven zoals een Europees kampioenschap zijn in die zin belangrijk en waardevol.

Canada

Laura van de Fossa Eugenia (v. Flor van ’t Cleihof) was in 2016 de eerste Europese veulenkampioene in Sint-Pieters-Leeuw en dat heeft geen windeieren gelegd. Vorig jaar ging Laura's blauwe halfzus, Noa van de Fossa Eugenia (v. Mette van ’t Rijkelhof), uit dezelfde moeder als Laura (Carmen van de Fossa Eugenia) naar Canada. Het hengstveulen Nadal van de Fossa Eugenia (v. Matteo van ’t Rietenhof) vertrok eveneens naar Canada. En als de bal aan het rollen gaat, volgen er andere. Naar Canada vertrokken nog Lara van de Bouwhoeve (v. Bonarius van ’t Zand) uit de bekende stal van Marcel Asbreuk uit Diepenheim, bekend door het fokken van de kampioenhengsten Gaston en Mathador van de Bouwhoeve. Mathador heeft zijn stempel gedrukt heeft op de trekpaardenfokkerij.

Verenigde Staten

De jaarling Pol van Haflingerhof (v. Gamin van de Lindehoef) van Eddy Van Langenhove en Amedee van de Boterhoeve (v. Milo van Luchteren) van Luc Imschoot zijn vertrokken naar Wisconsin in de Verenigde Staten. Verder zijn er 3 veulens naar Kentucky: het hengstveulen Victor van de Fossa Eugenia (v. Thor van de Kerkeveldhoeve) van P.A.J. Gaal en zonen te Venlo (Nl); het bruine merrieveulen Lydia van Hoeve Ruth (v. Fiston van hoeve Ruth) van Gebroeders Swinkels uit Vlierden (Nl) en het veulen Nicole van de Vinkenbossen (v. Bram van de Lieshof) van Marcel de Rooy te Sprundel (Nl). En zoals het dikwijks gaat: het ene veulen brengt het andere mee. Zo vertrok ook Sem van de Fossa Eugenia (v. Unik de Lichereau) naar Nebraska in Midden Amerika. Emma uit de Vinkenpeel (v. Arthur van Wooldink) uit de Vinkenpeel-stal van Hans Manders ging richting Ohio.

China

De goedgekeurde hengst Hely de la Vallée (v. Nike van 't Bos) - die ter dekking stond bij Eddy Van Langenhove in Denderbelle - is vertrokken naar China, zoals ook de tweejarige bruine hengst Duvel van de Vendoorn (v. Matteo van 't Rietenhof).

B.L.

Lees ook in Paarden

Louter uitblinkers, maar wie gaat dit jaar met de oppergaai aan de haal?

Paarden Het Europese Kampioenschap eind augustus in Milaan bracht misschien niet helemaal wat ervan verwacht werd, maar gelukkig zijn er in de springsport vele andere grote evenementen en daar waren de Belgische paarden wel op de afspraak. Zeges van Aken tot Zuidwolde, van Vancouver tot Sydney. Ook in 2023 regen de Belgische paarden de hoogtepunten aaneen. Tien van hen sprongen zich dermate in de kijker dat ze een nominatie voor het ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleepten.
Meer artikelen bekijken