Startpagina Aardappelen

Nieuwe campagne promoot belang van aardappel

Het Internationaal Aardappelcentrum (CIP) heeft een nieuwe campagne gelanceerd om het belang van de aardappel te benadrukken. Dat gebeurde dinsdag in Kortrijk Xpo tijdens de vakbeurs Interpom die over drie dagen 20.000 bezoekers lokte. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) woonde de lancering bij.

Leestijd : 2 min

Stel u een wereld voor zonder aardappel? Dat is het uitgangspunt waarmee CIP aan de slag ging. «De vraag naar aardappelen daalt in sommige regio’s, zoals Europa dat tot voor kort de belangrijkste producent was maar tegen 2050 China, India en Afrika zal moeten laten voorgaan. De passie lijkt wat verdwenen en teveel mensen vinden een aardappel maar gewoon. Hoe kan je die passie terug doen oplaaien? Door de mensen te laten denken over een wereld zonder aardappel», aldus Marc de Beaufort, campagneleider bij CIP.

De actie werd in mei gelanceerd in Peru waar CIP zijn hoofdzetel heeft. Het CIP beoogt in zijn werking onderzoek, innovatie en capaciteitsverbetering opdat het belang van de aardappel verder wordt benadrukt en zelfs versterkt, net omdat de patat wereldwijd zorgt voor voedselzekerheid en welzijn, zeker in ontwikkelingslanden. De aardappel is namelijk het op twee na belangrijkste basisvoedingsproduct ter wereld en de waarde kan nog toenemen. Bijvoorbeeld in China wordt steeds meer ingezet op aardappelen omdat die minder water nodig hebben dan rijst en minder plaats innemen dan graan.

Ook België volgt met koepelorganisaties Belgapom en Interpom Primeurs de campagne. Niet toevallig want ons land behoort met een areaal van 90.000 hectare en een productie van 4 à 5 miljoen ton aardappelen tot de wereldtop. België is zelfs de grootste exporteur als het aankomt op diepgevroren aardappelproducten.

«De aardappel is niet weg te denken uit ons voedingspatroon en is van levensbelang», aldus Schauvliege, die verwees naar Oprah Winfrey. Zij stelt de hemel namelijk voor als een plaats met gebakken aardappelen en goed gezelschap. «En dus geen plaats waar rijstpap met gouden lepels wordt geserveerd. We moeten het belang van de aardappel als primaire voedingsbron blijven onderstrepen», aldus Schauvliege, die wil meewerken aan onderzoek aan oplossingen voor actuele uitdagingen, zoals de droogte. De minister pleit ook voor een Belgische brancheorganisatie voor aardappelen.

Belga

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken