Startpagina Pluimvee

Proefbedrijf Pluimveehouderij gaat met partners bloedluizen te lijf

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij gaat met internationale partners op zoek naar een duurzame oplossing voor bloedluizen bij legkippen. De oplossing wordt gezocht in een combinatie van bestrijdingsmiddelen. Negentig procent van de kippenstallen in Noordwest-Europa kampt met bloedluizen. Dit leidt tot een geschat verlies van meer dan €100 miljoen per jaar.

Leestijd : 2 min

Bloedluizen zijn een grote bedreiging voor het welzijn van kippen. ‘s Nachts zuigen ze het bloed uit de kippen met bloedarmoede, gebrek aan eieren en soms zelfs de dood tot gevolg. Schadelijke bestrijdingsmiddelen zijn verboden. De fipronil-crisis toonde aan dat pluimveehouders heel hard op zoek zijn naar oplossingen. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij, onderdeel van de provincie Antwerpen, bindt de strijd aan met de bloedluizen.

Antwerps gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé (CD&V): “Ondanks 20 jaar doorgedreven onderzoek door het Proefbedrijf Pluimveehouderij is er geen enkele duurzame bestrijdingsmethode gevonden die alle bloedluizen kan verwijderen. Daarom gaan we vandaag niet langer op zoek naar het ultieme bestrijdingsmiddel, maar wel naar de ultieme combinatie van bestrijdingsmethoden. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt alvast dat we zo bloedluizen veel efficiënter kunnen bestrijden dan met eender welk afzonderlijk middel.”

Kennis en onderzoek op topsnelheid

Wereldwijd zijn ook andere onderzoeksinstellingen - los van elkaar - op zoek naar die meest ultieme combinatie. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij is er nu in geslaagd om een serie van die internationale onderzoeksinstellingen te verenigen in één groot, ambitieus zogeheten Interreg-project ‘Mite-control’. Een Interreg-project is een deels Europees gefinancierd project gericht op ontwikkeling in de regio’s.

De projectpartners zijn naast het proefbedrijf de Franse organisaties APPI BV, Institut Technique de l’Aviculture en de Université Paul-Valéry Montpellier 3, het Britse RSK Adas en de eveneens Belgische Katholieke Universiteit Leuven. Samen hebben ze de ambitie om op vrij korte termijn de meest efficiënte bestrijdingsstrategie te vinden.

“Een hoge ambitie die perfect haalbaar is dankzij onze unieke transnationale samenwerking op gebied van kennis en onderzoeksniveaus. Met dit Interreg-project brengen we immers partners samen die experimenteel onderzoek uitvoeren in labo’s met partners die praktijkonderzoek uitvoeren in pluimveestallen en pluimveehouders die aan de slag gaan in hun eigen stallen. Door nauw contact met elkaar te houden, kunnen we elkaars onderzoek versterken én de doorlooptijd versnellen waardoor we veel sneller grootse resultaten kunnen boeken”, aldus Caluwé.

Aan de slag met onderzoekers en pluimveehouders

De volgende vier jaar gaat het Proefbedrijf Pluimveehouderij aan de slag. Eerst zal in labo’s gezocht worden naar de beste combinatiestrategieën voordat ze worden uitgetest op het Proefbedrijf Pluimveehouderij. Finaal zullen de succesvolle strategieën ook uitgetest worden bij verschillende pluimveehouders in Vlaanderen, Frankrijk en Groot-Brittannië. Geïnteresseerde pluimveehouders kunnen zich hiervoor kandidaat stellen bij het Proefbedrijf Pluimveehouderij.

Over het Proefbedrijf

Het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel noemt zichzelf het enige praktijkonderzoekscentrum voor pluimvee in Vlaanderen met een internationale uitstraling. Het proefbedrijf beschikt over een unieke, hoogtechnologische infrastructuur voor leg- en vleeskippen, geschikt om onderzoeksresultaten en nieuwe technologieën te testen op grote schaal.

JCB

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken