Startpagina Paarden

Drie Wereldbekers op Jumping Mechelen

Dit jaar ontvangt Jumping Mechelen de FEI Wereldbekers Jumping, Dressuur en Mennen. Laat al dit moois niet aan u voorbijgaan!

Leestijd : 3 min

Het Westerse liga van het wereldbekerseizoen 2018/2019 draait inmiddels op volle toeren. Wanneer we dit neerpennen zijn de kwalificaties van Oslo, Helsinki, Verona en Lyon verreden en staan Madrid, La Coruna en Londen nog op de kalender, alvorens de afspraak in de Mechelse Nekkerhal aan te doen.

Springtoppers op scherp

Vorig jaar was Harrie Smolders met Zinius niet te verslaan in de Mechelse wereldbekerkwalificatie en leek de droom van een Belgische zege ver weg. Er viel geen landgenoot te bespeuren in de barrage. Dit jaar moet het anders, want onze springtoppers staan op scherp.

Na de kwalificatie in Stuttgart staat Steve Guerdat bovenaan het voorlopig klassement. We hebben nu al twee ruiters in de top 10, met Pieter Devos op de tweede stek en Olivier Philippaerts op acht. Voeg daarbij kleppers al Grégory Wathelet, François Mathy Jr, Jos Verlooy, Niels Bruynseels, Nicola Philippaerts, Gudrun Patteet enz … en u beseft al snel dat de kansen in Mechelen tastbaar zullen zijn.

FEI World Cup dressuur

De FEI Wereldbeker dressuur is terug van even weggeweest in de Nekkerhal. Kon het eigenlijk ook anders? Neen dus! Het mag gezegd dat de organisatie van Jumping Mechelen de dressuurfans niet op hun honger liet zitten de voorbije jaren. Telkens was er een mooi CDI om naar uit te kijken. Toch heeft de Wereldbeker dat gouden randje dat ons meeneemt naar het kloppend hart van de topsport. Dit jaar is hij helemaal terug. Met alles erop en er nog meer aan dan vroeger zelfs. Dit jaar is er een primeur, genaamd ‘Spectator Judging’ via een nieuwe FEI-app. Het publiek zal aldus, in real-time, scores kunnen geven aan de deelnemende wereldtop. De gebruikers van de app maken bovendien kans op een VIP-reis naar de wereldbekerfinale in het Zweedse Göteborg in april volgend jaar. Deze jurering door het publiek maakt deel uit van een vernieuwende koers van de FEI waar uiteraard de digitalisering een wezenlijk onderdeel van is. Op www.jumping-mechelen.be in de rubriek ‘Nieuws’, leert u hoe u praktisch te werkt gaat voor deze Spectator Judging.

Het dressuurpubliek in Mechelen zal dus nu actief zijn mening kunnen geven over de prestaties van de internationale dressuurtoppers.

De Duitse en Nederlandse dressuurruiters zijn vaste klanten in de Mechelse Wereldbeker dressuur. Het is bovendien een unieke kans om onze beste dressuurruiters van het ogenblik aan het werk te zien.

FEI Wereldbeker mennen

Vorig jaar was het de jonge Nederlandse menner Bram Chardon die de kwalificatie won in Mechelen. Dit ging gepaard met het gebruikelijke enthousiasme. Lees gerust ‘de Nekkerhal stond op springen.’ En dat de naam Chardon staat voor mennersbloed pur sang is ondertussen een feit. Dit jaar won vader Ijsbrand de wereldbekermanche in Stuttgart, op de German Masters. Met beide Chardons in de ring en met onze Glenn Geerts - die op datzelfde concours tekende voor de enige dubbel foutloze omloop en een tweede plaats - lijkt het allemaal nog spannender te worden.

Het ‘gevaar’ Boyd Exell genaamd ligt natuurlijk steeds op de loer. Met of zonder vader Ijsbrand, de jonge (25) Chardon is erop gebrand zijn zegeronde over te doen in de Nekkerhal.

Ook aan Edouard Simonet heeft België een menner van wereldklasse, die naar alle waarschijnlijkheid zal starten in Mechelen.

Maar mennersland Nederland is meer dan alleen Chardon. Onze Noorderburen kunnen ook rekenen om niemand minder dan Koos De Ronde, ook een multi-Mechelse-wereldbekerpakker van kaliber.

Hoe dan ook, de Wereldbeker mennen is en blijft de perfecte, oorverdovende, enthousiasme opflakkerende, door-het-dolle-heen-zijnde slot van Vlaanderens Kerstjumping.

Mis hem dus niet. En de rest ook niet!

PB

Foto’s: Dirk Caremans

Lees ook in Paarden

Grégory Wathelet lanceert België in de Wereldbeker

Paarden Het was op de tanden bijten op zondagnamiddag 4 november tijdens de wereldbekermanche jumping op Equita Lyon. Het publiek hoopte op een zege in eigen rangen van Julien Epaillard, maar Grégory Wathelet stak hem de loef af… met brio en met Bond, Jamesbond!
Meer artikelen bekijken