Startpagina Aardappelen

NEPG: 18% lagere productie in EU-5

Begin december publiceerden alle NEPG-landen (North-Western European Potato Growers) hun eindcijfers voor de aardappeloogst.

Leestijd : 1 min

België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië schatten hun totale opbrengst aan consumptieaardappelen nu op 24,3 miljoen ton, wat 18% lager is dan vorig seizoen en bijna 8% lager dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Die lagere productie is te wijten aan de lage opbrengst per hectare. Het totale areaal consumptieaardappelen in de vijf NEPG-landen steeg met 1%.

Groot-Brittanië schatte de productie op 4,2 miljoen ton, de laagste productie sinds 2012. Het land oogstte laat dit jaar, maar kende ook veel lagere opbrengsten door het slechte weersomstandigheden, namelijk 41,7 ton/ha. Dit is 15 % minder ten opzichte van vorig seizoen. Daarnaast zouden er nog risicopartijen afgeleverd moeten worden vóór Kerstmis, waardoor de afzet van de voorraaden kan doen afwijken. Informatie over de voorraden, wordt bekend gemaakt na nieuwjaar. De totale productie in Frankrijk wordt dan weer geschat op 5,8 miljoen ton consumptieaardappelen.

De recente voorraadenquêtes van de NEPG-leden tonen dat de voorraad veel lager is in vergelijking met andere jaren. Veel partijen met kwaliteitsproblemen (o.a. doorwas) werden noodgedwongen al afgeleverd en verwerkt, waardoor andere goede contract-aardappelen voor levering november-december achteruit geschoven zijn.

De NEPG verwacht dat de huidige hoge en vaste markt dit niveau zal aanhouden bij het begin van het nieuwe jaar. Volgens de NEPG zullen de nieuw aangeboden contracten van verwerkers de huidige situatie weerspiegelen en hoogstwaarschijnlijk op een hoger en een meer realistisch niveau liggen.

Naar PCA-NEPG

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken