Startpagina Paarden

Unieke adelbrief voor Seacoast Pebbles Z

Het jaarlijks referendum ‘Paard van het Jaar’, liet de lezers van Landbouwleven kiezen uit tien paarden, allen prominent aanwezig op de hoefslag van hun carrière. Tien paarden, allen in piaffe en allen even gretig, om de prestigieuze titel aan hun prijzenkast toe te voegen. Seacoast Pebbles Z is dit jaar de laureaat.

Leestijd : 4 min

I nderdaad! Tien paarden en alweer een ophoping van talent en van de sensaties die dit uitlokt. Immers, ieder paard die dit referendum mag vervoegen, draagt iets minder of iets meer dan een decennium talent met zich mee. Kersvers Paard van het Jaar 2018, Seacost Pebbles Z, geboren als Pebbles van de Wijngaardhoeve Z in 2006, weet daar ondertussen alles van.

Alles begint met de fokker

Yves Clercx uit Hoeselt koos in 2005 voor Picasso Z (zoon van Andiamo Z uit de keur- en prestatiemerrie Leidy van Voltaire), als vader voor het tweede veulen van zijn merrie Arnica (BWP – Flamenco de Semilly x Feo). Dit veulen kreeg de naam Pebbles van de Wijngaardhoeve Z. De merrie was niet aan haar proefstuk toe met het prestatiebloed van Andiamo Z (Animo x Garitcou x). Het eerste veulen van Arnica was immers Aristo Z, geboren in 2004 en zoon van Andiamo Z. Deze Aristo Z ontpopte zich tot een springtalent en schopte het tot succespaard van de Britse ruiter Ben Maher. Dat de appel niet ver van de boom valt heeft Seacoast Pebbles Z ondertussen door en door bewezen. Ons Paard van het Jaar 2018 werd bij zijn geboorte ingeschreven bij Studbook Zangersheide en kreeg later als sportman de naam Seacost Pebbles Z. Landbouwleven ging in gesprek met zijn fokker (zie kader) en zijn amazone.

En de ruiter maakt het waar

Het Landbouwleven Paard van het Jaar 2018 woont en werkt bij Seacoast Stables in het Oost-Vlaamse Moerzeke. Landbouwleven maakte de pistepiraat tot onderwerp van gesprek met zijn amazone Gudrun Patteet en vernam aldus meer over het fokproduct van Yves Clercx.

“Seacost Pebbles Z is extreem snel en dit typeert hem eigenlijk helemaal”, steekt de ervaren amazone van wal wanneer ze het over haar huidig toppaard heeft. Gudrun Patteet, geboren als natuurtalent, harde werker en ondertussen ervaren amazone, weet waarover ze het heeft. Als achtjarige kreeg ze ‘Pebbles’ onder het zadel en sinds 2014 gaat hun carrière in stijgende lijn. Wie de combinatie aan het werk ziet op het hout weet dat dergelijke synergie pas echt ontstaat door de wederzijdse klik, bakken ervaring en kilometers in de benen.

Een leven vol afwisseling

Gudrun: “Ik weet ondertussen dat Pebbles extreem snel is. Dit accentueert zich zelfs nu op het hoogste niveau nog meer. Ik zorg er dan ook voor dat het leven van deze brok energie vol afwisseling zit. Een mooie balans tussen werk en weidegang zijn essentieel voor hem.”

Maar hoe verging het Pebbles van de Wijngaardhoeve Z alvorens hij omgedoopt werd tot Seacoast Pebbles Z ? “Ik kreeg hem onder het zadel in 2014 als achtjarige, nadat hij bij de jonge paarden uitgebracht werd door Alexander Liefsoens en daarna kort door Grégory Wathelet”, vernemen we van Gudrun Patteet.

Dit leven vol afwisseling van het Paard van het Jaar 2018 staat dit seizoen toch wel in het kader van de Longines FEI Worldcup Jumping. “Dit klopt”, bevestigt zijn amazone. ”Ik hoop dat ik genoeg punten vergaar om de finale in Zweden (Göteborg – april 2019) te halen. Onze zege in de kwalificatie van Helsinki blijft voor mij de mooiste tot nog toe. Een Wereldbeker geeft toch wel een extra-dimensie aan de sport.”

Talenten vinden elkaar

De carrière van de getalenteerde combinatie Gudrun Patteet/Seacoast Pebbles Z startte in 2014 en ging reeds in 2015 over naar regelmatige starts in de 5*, afgewisseld met 3 en 4* parcoursen. Het duo haalde met mooie regelmaat de Top 10 tot ze in 2017 vijfde werden over 1,60 m in La Baule en Rotterdam. De grote afspraken op de internationale hippische kalender volgden elkaar op bij name op Knokke Hippique, waar Gudrun en Pebbles piekten.2018 was een sterk jaar met een zege in de GP van Lanaken en Eindhoven en diverse ereplaatsen in Sopot, Knokke en Hickstead.

Seacoast Pebbles Z settelt zich dit jaar in de Longines FEI Wereldbeker Jumping met een vierde plaats in Oslo en zeges in Helsinki en in de Grand Prix van La Coruna. De combinatie wordt dus verwacht op Jumping Mechelen. Mis dus zeker de award Landbouwleven Paard van het Jaar niet in de grote piste van de Nekkerhal, op woensdag 26 december kort na 19 uur. En bezoek de startlijsten op de site www.jumping-mechelen.com/nl/

program om Seacoast Pebbles Z en Gudrun Patteet aan het werk te zien in de proeven waar ze aan de start komen. En natuurlijk om te zorgen dat u erbij bent!

Patricia Parrein-Borgenon

Lees ook in Paarden

Internationale veulenprijskamp

Paarden Een week na de bijgevoegde hengstenkeuring van het Belgisch trekpaard, waren de trekpaardvrienden alweer te gast in Manège Heidebos in Oosteeklo, maar deze keer voor de veulenprijskamp.
Meer artikelen bekijken