Startpagina Economie

Leden FrieslandCampina kiezen voor ‘gebalanceerde groei’

De ledenraad van FrieslandCampina is akkoord met een voorstel dat de melkaanvoer moet afstemmen op de marktvraag. Voor 2019 en 2020 is het markconforme groeipercentage vastgesteld op 1,5 %. Wanneer de aanvoer van alle leden hoger uitvalt dan dit percentage, dan worden de te snel gegroeide melkveehouders gekort. Marktconforme aanvoer is één pijler onder een nieuwe strategie. Ook wat betreft de tweede pijler, duurzaamheid, zet het bedrijf stappen.

Leestijd : 3 min

De korting komt neer op 10 cent per kilo teveel geproduceerde melk, en geldt voor individuele melkveebedrijven die meer zijn gegroeid dan hun vergelijkingsvolume plus latente ruimte. Het zogeheten Melkgeldreglement gaat in per 1 januari 2019.Volgens voorzitter Frans Keurentjes van de coöperatie is de kans klein dat inderdaad gekort wordt. De groei van de melkaanvoer wordt in Nederland immers al beperkt door het stelsel van fosfaatrechten dat eerder werd ingevoerd om blijvend te kunnen voldoen aan EU-mestregels.

Duurzaamheid

De tweede pijler van de nieuwe strategie van topman Hein Schumacher legt de focus op duurzaamheid. Hier heeft FrieslandCampina wat goed te maken want bijvoorbeeld A-Ware kwam eerder met Albert Heijn tot een vernieuwde, als duurzaam in de markt gezette huismerklijn, waar inmiddels ook DeltaMilk voor levert. FrieslandCampina introduceert Campina-melk met het ‘On the way to PlanetProof’-keurmerk te koop. Het gaat in feite om certificering van wat FrieslandCampina eerder de Top-Zuivellijn noemde.

Het gaat volgens het bedrijf om zuivel met onder meer een lage CO2-equivalent en hoge scores op het gebied van dierenwelzijn en biodiversiteit. Daarnaast voldoen de producten aan alle eisen op het gebied van weidegang en de nieuwe standaard voor grondgebondenheid.

Planetproof is een keurmerk dat wordt beheert door de Nederlandse Stichting Milieukeur. Het keurmerk wordt ook gebruikt voor groenten en fruit, eieren, bloemen, planten, bomen en bloembollen. De melk kost in de winkel een fractie meer dan reguliere melk. Zo’n 10 % van de leden van FrieslandCampina voldoet aan de eisen van het keurmerk. Deelnemers krijgen aanvankelijk 1 cent per liter extra. Deze bonus bedraagt vanaf 2020 2 cent.

DSC_1136
LBL

Kaasovernames

Verder van huis blijft FrieslandCampina op het kaasfront in beweging. Eerder maakte het bedrijf bekend de mozzarella-fabriek in Bree te willen sluiten. Sindsdien werden kaasdistributeurs in Spanje en de VS overgenomen. Nu maakt het bedrijf een tweede overname in de VS bekend. FrieslandCampina lijkt zo beter zicht te willen krijgen op de consumentenwensen in deze markten. Daarnaast kan het de marges die de tussenhandel maakt voor zichzelf houden.

De laatste prooi is Best Cheese Corporation USA, een importeur en verkoper van speciale kazen in de Verenigde Staten. Samen met de eerder deze maand aangekondigde acquisitie van Jana Foods moet deze overeenkomst de positie van FrieslandCampina op de Amerikaanse consumentenmarkt verder versterken.

Best Cheese Corporation heeft het hoofdkantoor in het district Westchester in New York. Het bedrijf verkoopt bekende merken als Parrano, Robusto, Melkbus en verschillende Gouda-soorten, gemaakt van koeien-, geiten- of schapenmelk. Roel van Neerbos, President FrieslandCampina Consumer Dairy: “Als onderdeel van onze transformatie-strategie blijven we ons richten op het leveren van het beste product om aan de behoeften van de consument te voldoen. Het Amerikaanse continent is voor ons een strategische groeimarkt. Door Best Cheese en Jana Foods over te nemen, kunnen we onze kaasactiviteiten in de regio verder uitbreiden.”

Willem Jan Rote, voormalig eigenaar Best Cheese, zegt: “De combinatie van de positie van Best Cheese in de VS als een gevestigde leverancier van speciale kaas en de kracht van Friesland Campina als toonaangevende leverancier van Dutch Cheese, zal het succes van onze merken Parrano, Robusto en Melkbus naar een hoger niveau tillen.”

NH-kaas-IMG_2581
FrieslandCampina

JCB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken