Startpagina Economie

Systeem van landbouwrampen in september op de schop

Op 1 september 2019 gaat de vergoeding van oogstschade door het landbouwrampenfonds op de schop. Dat staat in het programmadecreet van de Vlaamse regering dat donderdag wordt besproken in het Vlaams Parlement. De regering zet stappen om een alternatief uit te werken, in de vorm van een weersverzekering voor de landbouwers, zei Landbouwminister Joke Schauvliege (CD&V). Volgens Groen is er in de verzekeringssector echter geen animo voor een dergelijk risico.

Leestijd : 2 min

Landbouwrampen als gevolg van extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor en daardoor wordt het huidige systeem van erkende rampen en vergoeding uit het rampenfonds onhoudbaar. Het systeem holt ook zichzelf uit, zei Schauvliege donderdag, omdat extreem weer wordt gedefinieerd als omstandigheden die zich maar eens in de twintig jaar voordoen.

De Vlaamse regering schrijft in het programmadecreet dat het huidige systeem in september volgend jaar uitdooft. «We gaan voor een brede weersverzekering, die haalbaar en betaalbaar moet zijn voor alle landbouwers», aldus Schauvliege. «We engageren ons om ervoor te zorgen dat er een werkend alternatief is op het moment dat landbouwrampen niet meer erkend worden door de regering.» Dat alternatief moet nog worden uitgewerkt, geeft de minister toe, «maar we moeten aan de markt het signaal geven dat het huidige systeem stopt. Anders merk je dat de markt daar geen werk van wil maken».

Bart Caron van Groen gelooft er niet in. «Ik verneem in de wandelgangen dat geen enkele verzekeringsmaatschappij bereid is om zo’n verzekering uit te rollen, waar zijn we dan mee bezig?», vraagt hij. Volgens Jos De Meyer (CD&V) zal er altijd een landbouwrampenfonds voor onverzekerbare risico’s blijven bestaan.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken