Startpagina Edito

Edito: een tijd van warmte, reflectie en optimisme

Het einde van het jaar komt snel dichterbij. 2018 was voor veel landbouwers een moeilijk jaar. Tijdens de feestdagen kunnen we proberen de zorgen even van ons af te zetten, onze keuzes te over

lopen en met optimisme ons voorbereiden op het nieuwe jaar.

Leestijd : 2 min

Tijdens de feestdagen staat voor velen de familie centraal. Op de televisie, de radio en in de kranten wordt teruggeblikt op een jaar met gele hesjes, Rode Duivels, oorlog in Jemen, het einde van de regering-Michel en natuurlijk de droogte die boerengezinnen in het hart raakte. Na het vuurwerk, de goede maaltijden en de nog betere gesprekken volgt een jaar waarin veel zal veranderen. Op de valreep van 2018 nemen we afscheid van de regering-Michel. Naast een nieuwe federale regering, kiezen we een nieuwe Vlaamse regering. Wordt het een groene golf of houden de meer conservatieve krachten die op het platteland vaak nog heersen in het verkiezingsgeweld stand?

Politiek zullen besluiten vallen over bijvoorbeeld de erkenning van de varkenssector als sector in moeilijkheden de carryback en het wetsontwerp tegen oneerlijke handelspraktijken. Het einde van de regering-Michel verliep chaotisch. Voor het welzijn van de sterk gereguleerde sector die de land- en tuinbouw is, valt te hopen dat politici in 2019 een professionalisme en redelijkheid aan de dag leggen, die past bij hun verantwoordelijkheid.

Een beetje weg verder waart nog het Brexit-spook. Hoe de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk eruit zal zien, is op het moment dat deze krant naar de drukkerij vertrekt nog volstrekt onduidelijk. Voor de afzet van onze exportgerichte land- en tuinbouw is de handelsrelatie van groot belang. Ook hier valt te hopen dat een Belgische regering stevig in het zadel zit en bedrijven kan steunen indien nodig.

Het beleid op het eigen boerenerf is al even belangrijk. De uitzonderlijke droogte heeft er dit jaar voor gezorgd dat de winsten van de landbouwers met bijna een derde zijn gedaald. Ondertussen vergrijst de sector snel. De feestdagen bieden wellicht de tijd en de ruimte in het hoofd om na te denken over een volgende stap. Dat kan een pas op de plaats zijn, een grotere schaal of juist een stap richting een biologisch of ambachtelijk bedrijfsmodel. Hoe het ook zij, Kerst en het inluiden van het Nieuwjaar mogen gepaard gaan met hoop en optimisme.

De redactie van Landbouwleven wenst u fijne feestdagen en een geweldig 2019. We zullen u met plezier op 4 januari opnieuw met een krant bedienen.

JCB

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken