Twee vaccins tegelijkertijd naaldloos vaccineren

De MSD IDAL 3G Twin is een verdere ontwikkeling van een reeds bestaand naaldloos  vaccinatieapparaat.
De MSD IDAL 3G Twin is een verdere ontwikkeling van een reeds bestaand naaldloos vaccinatieapparaat.

Voordelen

De voordelen van intradermaal vaccineren zijn bekend: het is veiliger dan te werken met naalden die krom getrokken of afgebroken kunnen worden en er zijn geen spuitplekken die eventuele letsels veroorzaken. Ook is het heel wat hygiënischer dan vaccineren met een naald waarbij niet iedereen even snel van naald verandert. “Via naaldloze vaccinatie kan je 1.700 dieren vaccineren in drie uur; dat kan je met geen enkel ander systeem bereiken”, aldus Stefaan Van Gorp van MSD.

In de huid is het ingespoten volume tien keer kleiner dan via een naald (0,2 ml in plaats van 2 ml). Toch is het even effectief, verzekert Van Gorp. De huid is zelfs een logische plek om vaccinaties te geven: het is immers het eerste defensiesysteem van een dier.

Ook met het oog op dierenwelzijn biedt naaldloos vaccineren een voordeel. “Uit camerabeelden is gebleken dat zeugen bij vaccineren met de naald een wegloopreflex opbouwen. Met de IDAL blijven de zeugen gewoon staan en volgen ze zelfs de vaccinator. Biggen die gevaccineerd worden, blijven gewoon aan de uier liggen. Dat terwijl biggen die met de naald gevaccineerd worden in een hoekje recupuereren en intussen hun rangorde kunnen verliezen.”

Circo en mycoplasma

Het naaldloos vaccineren bestaat al sedert de jaren ‘90 en is steeds verder ontwikkeld. De tweede generatie 2G was iets hoekiger, zodat die ergens tegenaan kon gemonteerd worden, en de vaccinator met twee handen kon werken. De 3G was dan weer lichter en ergonomischer op vraag van de klant. De 3G twin laat nu toe om twee vaccinaties tegelijkertijd toe te dienen.

Alle vaccins voor de IDAL hebben een aparte registratieprocedure doorlopen, en zijn enkel via de MSD Idal toe te passen. Het toestel herkent automatisch de vloeistoffen op densiteit en kleur en zal geen andere vloeistoffen aanvaarden. Eén van de mogelijke combinaties die de 3G Twin aankan is circo en mycoplasma. “We werken hard aan nieuwe vaccinaties die via de huid toedienbaar zijn en aan nieuwe mogelijke combinaties van vaccins. Er is zeker ook vraag naar uitbreiding van het gamma. PRRS, Circo (pcv2) en mycoplasma zijn nu al mogelijk.

De IDAL wordt onder leasingcontract vermarkt. Voor de 3G moet om de 20.000 vaccinaties de kop vervangen worden. Na 100.000 vaccinaties heeft het toestel een groot onderhoud nodig. Prijzen starten voor de 2G Mono vanaf 500 euro per jaar. Vaccinatie kost per dier is idem dan met een naald.

IDC

Meest recent

Meest recent