Startpagina Melkvee

Vache Bleue neemt kaasfabriek en verpakkingsbedrijf van Arla over

Vache Bleue neemt de kaasfabriek van Arla Foods in het Duitse Bad Wörishofen over. Daarnaast wordt Vache Bleu ook eigenaar van Arla’s kaasverpakkingsbedrijf in de Elzas. De Belgische privé-onderneming ziet zo haar jaaromzet meer dan verdubbelen van €65 miljoen naar €160 miljoen. Het is ook voor het eerst dat Vache Bleue, groot geworden als kaasgroothandel, op productie gaat toeleggen.

Leestijd : 3 min

De overdracht van de twee productie- en verwerkingsfabrieken naar Vache Bleue moet tegen eind maart 2019 moeten zijn afgerond. "Het is altijd onze bedoeling geweest om onze eigen kaas te produceren”, zegt co-CEO David Parent van Vache Bleue. “Met de overname van de kaasmakerij in Bad Wörishofen wordt deze droom nu werkelijkheid."

De tweede CEO van de onderneming, Free Vroome, voegt daar aan toe: "De overname van deze goed beheerde Arla-fabriek, met zijn bekwaam productiepersoneel en management, sluit perfect aan bij onze groeistrategie, en zal ons tevens helpen de waarde- en aanvoerketens van ons bedrijf te optimaliseren." De bedrijfseigenaren van Vache Bleue benadrukken de topkwaliteit van de Allgäu Emmentaler, dat wordt geproduceerd in een regio die bekend staat om zijn hoge melkkwaliteit.

Focus op export

Met de topkaas wil de onderneming haar toekomstige expansie voortzetten, met een focus op export. "De overname van het verpakkingsbedrijf in de Elzas zal onze intrede tot de Franse markt aanzienlijk vergemakkelijken. Het bekende merk Valmartin garandeert ons meteen een sterke positie, tot in de Franse overzeese gebieden," legt Free Vroome uit.

Vache Bleue zal de twee sites in hun huidige vorm blijven uitbaten. De onderneming garandeert werkgelegenheid aan alle 73 werknemers in productie en administratie op de Duitse site in Bad Wörishofen. De arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd. Vache Bleue plant om de maximale jaarlijkse capaciteit van 18.000 ton volledig te benutten op de locatie Allgäu. De 50 medewerkers van de kaasverwerker Martin Sengelé Produits Laitiers in de Elzas kunnen eveneens uitkijken naar continuïteit. Vache Bleue is van plan ook het Franse bedrijf ongewijzigd te runnen.

Verder heeft het bedrijf met de zuivel-coöperatieve vennootschappen van Allgäu afgesproken dat de bestaande melkleveringscontracten van Arla Foods worden overgedragen aan de nieuwe eigenaren. "Dit verzekert meteen onze melkaanvoer, en de Allgäu-melkveehouders kunnen rekenen op een betrouwbare afnemer van hun melk", zegt Vroome.

Dat een handelsbedrijf in productie stapt, is opmerkelijk. Vaak worden handelsbedrijven juist opgeslokt door producenten, die een tussenschakel wil uitschakelen om directer contact te hebben met afnemers en om de marge van de handel voor zichzelf te behouden. Zo kocht FrieslandCampina de afgelopen jaren handelsbedrijf Zijerveld maar recent ook een serie handelsbedrijven in de VS.

Belgisch eigenaarschap

Vache Bleue SA werd opgericht in 1927 en is gevestigd in Lillois-Witterzée, een Waalse plaats even ten zuiden van Brussel. In de jaren ‘90 was Vache Bleue uitgegroeid tot de grootste zuivelgroothandel van het land. Om te voldoen aan de behoeften van de klanten, werd onder meer een eigen logistiek bedrijf opgericht, de dochteronderneming Frigoway. In 1996 werd Vache Bleue overgenomen door Valio, een coöperatieve die zich de grootste zuivelonderneming van Finland mag noemen. Gedurende deze periode werd het assortiment uitgebreid met een reeks lactosevrije producten.

In 2012 namen de huidige eigenaren, David Parent en Free Vroome, het bedrijf over als onderdeel van Valio's management buy-out. Sindsdien heeft Vache Bleue met succes een merkenstrategie op haar thuismarkt uitgerold. Vandaag is het bedrijf naar eigen zeggen marktleider in België voor geraspte kaasmixen en voor lactosevrije zuivelproducten onder het merk DILEA. De focus van het bedrijf, dat een sterke aanwezigheid heeft in de Belgische retail, ligt nog steeds in de verkoop en de marketing.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken