Startpagina Actueel

Dierenleed zo groot omdat dierenrechtenactivist werk niet deed

De dieren die in het filmpje van ‘Animal Rights’ een gruwelijke dood stierven, bleken in een aantal gevallen zo veel en zo lang te lijden omdat de stalmeester het verzuimde om de dieren zelf te euthanaseren of de opdracht te geven aan anderen om dat te doen. De stalmeester...bleek de filmer zelf te zijn.

Leestijd : 2 min

Dat bericht bereikte de redactie van Landbouwleven en werd ons ook bevestigd door Thomas De Roover-De Brauwer, CEO van Debra Group waaronder Exportslachthuis Tielt valt.

Stalmeester verantwoordelijk

De undercover reportage werd uitgevoerd door een activist van het van oorsprong Nederlandse Animal Rights. Deze activist liet zich aannemen, en zette zijn handtekening onder de functie van stalmeester. Het is de stalmeester zijn taak om samen met het team erop toe te zien dat de procedures met de dieren correct worden uitgevoerd. “Eén van de taken is het euthanaseren van gebrekige dieren. Hij kan dit doen door zelf te euthanaseren of die opdracht aan iemand van zijn team te geven. Maar hij is op dat moment de verantwoordelijke”, aldus de heer De Roover-De Brauwer. Dat de stalmeester-dierenrechtenactivist dit verzuimde, laat serieuze vragen rijzen over de intenties van de activisten.

Procedures

niet gevolgd

De CEO benadrukte evenwel dat het slachthuis de eigen verantwoordelijkheid niet wil ontvluchten. “Het gedrag van de stalmeester praat het gedrag van andere werknemers die op dat moment aanwezig waren niet goed”, aldus Thomas De Roover-De Brauwer. “Er is wetgeving en onze interne procedures zijn afgesteld op het respecteren van die wetgeving. Het is duidelijk dat de procedures hier niet gevolgd zijn.”

De berokkende schade is groot, maar het slachthuis ziet het niet als prioriteit om gerechtelijke stappen tegen de organisatie te ondernemen. “Onze prioriteit is het overleggen met de administratie om zo snel mogelijk weer van start te kunnen gaan.”

Volgens de CEO zijn de gevolgen voor de varkenshouders eerder beperkt. “We willen snel terug zijn. We willen niemand in de kou laten staan: niet onze klanten en niet onze leverancier-varkenshouders.” Een deel van het personeel zit nu werkloos thuis. Het slachthuis heeft het slachten van dieren momenteel uitbesteed aan andere slachthuizen.

De directie zal investeren in bijkomende opleiding en bijkomende camera’s om het dierenwelzijn in de toekomst te waarborgen. Het aantal Animal Welfare Officers zal in het bedrijf opgetrokken worden van 1 persoon naar 3. Het bedrijf vraagt om ‘als goede huisvader’ de kans te krijgen de geïsoleerde fouten recht te zetten. “Op dit moment wordt het slachthuis gegijzeld door een stemmingmakerij die, indien de ratio niet de bovenhand haalt, naast dierenleed ook veel mensenleed zal veroorzaken voor mensen die hun job met ethiek en overtuiging doen”, aldus nog het bedrijf.

Lees ook in Actueel

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken