Startpagina Economie

Clarebout wil honderden miljoenen steken in nieuwe fabriek

Clarebout Potatoes wil in Frameries, in de provincie Henegouwen, een nieuwe fabriek bouwen. De investering bedraagt in eerste aanleg €300 miljoen en helpt het bedrijf haar positie als grootste producent van diepvriesfrieten verstevigen. De plannen zijn nog onder voorbehoud van een haalbaarheidsstudie en overleg met de omgeving. Bovendien wordt de productievestiging in Waasten eerst nog verder afgewerkt.

Leestijd : 2 min

Het aardappelverwerkende bedrijf Clarebout Potatoes gaat in Frameries, in de provincie Henegouwen, een nieuwe productievestiging bouwen. De plannen zijn maandag voorgesteld in aanwezigheid van burgemeester Jean-Marc Dupont (PS) en andere belangrijke personen uit de Waalse politiek. De investering bedraagt €300 miljoen maar dat bedrag kan oplopen tot €500 miljoen, aldus de West-Vlaamse onderneming. De investering levert op termijn circa 300 tot 500 extra banen op. Die komen bovenop de 1.500 personen die Clarebout al tewerk stelt in Vlaanderen en Wallonië, waaronder overigens veel Franse arbeiders.

Clarebout ontvangt aardappelen van circa 1.500 Belgische telers.
Clarebout ontvangt aardappelen van circa 1.500 Belgische telers.

Frameries

In de industriezone van Frameries heeft Clarebout sinds 2016 al een site voor het stockeren en voorbewerken van aardappelen. Deze investering bedroeg €12 miljoen. Nu wordt ingezet op ook de productie van diepvriesfrieten, die de totale productiecapaciteit fel opvoert. De nieuwe vestiging tekent voor een maximale dagproductie van 2.300 ton diepgevroren frieten en 500 ton verwante producten. De maximale productiecapaciteit van de nieuwe site is 40 % groter dan die van de huidige productiesites in Nieuwkerke (West-Vlaanderen) en Waasten (Henegouwen) samen.

De plannen zijn nog onder voorbehoud van een haalbaarheidsstudie en overleg met de omgeving. Indien alles akkoord is, kan de bouw eind dit jaar, begin volgend jaar van start gaan. Het bedrijf wil wel eerst de site in Waasten afwerken, Er is in Waasten bijvoorbeeld een grote nood aan een tweede hoogbouwvriezer om voldoende opslagruimte in eigen beheer te hebben. De nieuwe fabriek zal over een periode van 10 tot 15 jaar kunnen worden gerealiseerd.

Nummer één van Europa

Clarebout Potatoes groeide de laatste jaren uit tot de grootste producent van diepvriesfrieten van Europa, en een top vier speler wereldwijd. Dat ging in reuzenstappen: het bedrijf verdubbelde in drie jaar tijd. In 2017 klopte de onderneming ongeveer €600 miljoen omzet en €22 miljoen winst. Het bedrijf produceert vrijwel uitsluitend voor private label, zoals fastfoodketens en supermarkten.

De grootste site van Clarebout staat in Waasten.
De grootste site van Clarebout staat in Waasten. - Clarebout

Clarebout Potatoes is niet de enige aardappelverwerker die snel groeit. Eind vorig 2017 nog nam concurrent Agristo een gloednieuwe fabriek in gebruik. De productiecapaciteit is daardoor fors toegenomen. De afgelopen drie jaar investeerde Clarebout zelf ook €300 miljoen in de fabrieken. Er komt geen pas op de plaats, maar het tempo zal toch wel verminderen, zei hoofd inkoop Yves Capoen niet lang geleden tegen Landbouwleven. “Het moet ook allemaal nog verkocht worden, nietwaar.”

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken