Startpagina Wetgeving

Phytofar reageert op Europees pesticiderapport

In het Europese parlement vond woensdag de plenaire stemming over het eindrapport van het PEST-comité, in verband met de toelatingsprocedures voor pesticiden, plaats. Phytofar, de Belgische ambassadeur van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, concludeert dat Europa het strengste systeem ter wereld heeft, en vraagt welk model van voedselproductie Europa wil.

Leestijd : 2 min

PEST staat voor "Speciaal Comité voor de toelatingsprocedure van de Unie voor pesticiden". Het Europees Parlement besloot in februari 2018 om dit Comité op te richten. Na de controversiële goedkeuring van glyfosaat bleven de discussies aanslepen tussen enerzijds een agentschap van de wereldgezondheidsorganisatie en anderzijds diverse toelatingsagentschappen in de wereld. Daarnaast leidde een proces in de Verenigde Staten en de vrijgave van een deel interne mails tot de zogenaamde "Monsanto papers". Aangevuld met "IARC-gate" ondermijnde dit verder het vertrouwen van de burger in de overheid en haar instellingen.

Phytofar: "Als industrie hebben wij ons geëngageerd om ons positief in te zetten voor het proces van het PEST-comité. We hebben heel duidelijk de kritiek op ons gehoord en als industrie zullen we nadenken over hoe we deze zorgen verder kunnen aanpakken. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid - beleidsmakers, experten, ngo's en de agro-voedingsindustrie - om het vertrouwen van de Europese burgers in het voedsel dat zij eten te versterken en niet te ondermijnen. Transparantie kan helpen om dit vertrouwen te bevorderen, maar alleen in een omgeving die daar correct mee omgaat. Phytofar erkent de moeilijke evenwichtsoefening van de co-rapporteurs over een dergelijke controversiële kwestie."

Secretaris-Generaal Peter Jaeken: "Er zijn duidelijk elementen in het verslag waar we het uiteindelijk niet mee eens zijn, maar over het geheel genomen lijkt er één ding waar iedereen het wel over eens kan zijn: Europa heeft het strengste systeem ter wereld als het gaat om de goedkeuring van gewasbeschermingsmiddelen. Er bestaat eveneens brede overeenstemming over het feit dat het huidige systeem beter kan - dat is een opvatting die onze industrie volledig onderschrijft".

Phytofar: "Met de conclusie van de commissie en de goedkeuring van het eindverslag slaan we een nieuwe bladzijde om in het debat over gewasbescherming in Europa. De kern van een aantal vragen die de commissie heeft gesteld, is de noodzaak om een antwoord te geven op de vraag welk model van voedselproductie we in Europa willen zien. Dit is een vraag die ook door de wetenschappelijke adviseurs van de Commissie aan de orde is gesteld. Phytofar moedigt het volgende Parlement en de volgende Commissie aan om van het beantwoorden van deze vraag een prioriteit te maken, zodat we verder kunnen gaan dan het gepolariseerde debat van vandaag. Onze industrie is bereid om hierin haar rol te spelen."

Phytofar

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken