Startpagina Varkens

Afsluiting aan Frans-Belgische grens tegen varkenspest wordt binnen de 8 à 10 dagen gebouwd

De afsluiting die Frankrijk moet beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest die in België woedt, zal binnen de acht à tien dagen opgetrokken worden. Dat heeft Loïc Gouello, de directeur van de Franse crisiscel, vrijdag laten weten.

Leestijd : 1 min

In een bufferzone van bijna 80 vierkante kilometer zullen de autoriteiten, samen met jagers, alle everzwijnen doden om te voorkomen dat de ziekte Frankrijk binnenkomt. Dat zou een economische ramp zijn voor de varkenshouders, zei Gouello op een persconferentie op het ministerie van Landbouw. De omheining van 27 kilometer in het departement Meuse zal 1,5 meter hoog zijn en ook 50 centimeter diep in de grond zitten, «want everzwijnen zijn dieren die graven», aldus nog de directeur. Vervolgens zal de omheining uitgebreid worden met 16,7 kilometer in de Franse Ardennen en met 57,6 kilometer in het departement Meurthe-et-Moselle, een zone «die momenteel minder risico lijkt te lopen». De bouw van de afsluiting zal volgens Gouello «verscheidene miljoenen euro’s» kosten.

AFP/Belga

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken