Startpagina Varkens

Afsluiting aan Frans-Belgische grens tegen varkenspest wordt binnen de 8 à 10 dagen gebouwd

De afsluiting die Frankrijk moet beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest die in België woedt, zal binnen de acht à tien dagen opgetrokken worden. Dat heeft Loïc Gouello, de directeur van de Franse crisiscel, vrijdag laten weten.

Leestijd : 1 min

In een bufferzone van bijna 80 vierkante kilometer zullen de autoriteiten, samen met jagers, alle everzwijnen doden om te voorkomen dat de ziekte Frankrijk binnenkomt. Dat zou een economische ramp zijn voor de varkenshouders, zei Gouello op een persconferentie op het ministerie van Landbouw. De omheining van 27 kilometer in het departement Meuse zal 1,5 meter hoog zijn en ook 50 centimeter diep in de grond zitten, «want everzwijnen zijn dieren die graven», aldus nog de directeur. Vervolgens zal de omheining uitgebreid worden met 16,7 kilometer in de Franse Ardennen en met 57,6 kilometer in het departement Meurthe-et-Moselle, een zone «die momenteel minder risico lijkt te lopen». De bouw van de afsluiting zal volgens Gouello «verscheidene miljoenen euro’s» kosten.

AFP/Belga

Lees ook in Varkens

“Ik word niet gelukkiger door nog grotere volumes te verkopen”

Varkens Het blokkeren van de distributiecentra en winkels van Delhaize heeft gevolgen voor leveranciers. Ivan De Keyser van Breydel trad naar voren om aandacht te vragen voor kleine leveranciers die niet altijd de financiële buffer hebben die industriële voedingsgroepen wel hebben. Zijn verhaal gaat echter veel verder dan dat. In dit artikel breekt hij als producent van fijne vleeswaren een lans voor lokaal en duurzaam, voor samenwerken in vertrouwen en voor ‘less is more’. En hij vergelijkt zijn markt graag met die van bier.
Meer artikelen bekijken