Startpagina Varkens

Afrikaanse varkenspest - 345 karkassen positief getest op virus

Van de 1.052 geanalyseerde karkassen van everzwijnen zijn er 345 positief getest op het virus van de Afrikaanse varkenspest. Die balans heeft Waals minister van Landbouw René Collin (cdH) donderdag opgemaakt, vier maanden na de ontdekking van het virus in een bos in de provincie Luxemburg.

Leestijd : 1 min

"Tot op heden zijn 1.052 everzwijnen onderzocht, waarvan 883 binnen de perimeter. Op dit aantal testten 345 karkassen positief», zo deelde Collin de laatste gegevens van het Réseau de Surveillance Sanitaire de la Faune Sauvage en Wallonie mee. Volgens de minister zijn ook 334 everzwijnen afgemaakt in de specifieke observatiezone. Eerder deze maand besloot de Waalse regering de bufferzone en de bewakingszone uit te breiden. In die bewakingszone zijn 86 everzwijnen geanalyseerd. Ze testten allemaal negatief, aldus Collin. Na de ontdekking van Afrikaanse varkenspest in september van vorig jaar werden verschillende zones afgebakend: een bufferzone, een bewakingszone en een zone met specifieke observatie.

Belga

Lees ook in Varkens

“Ik word niet gelukkiger door nog grotere volumes te verkopen”

Varkens Het blokkeren van de distributiecentra en winkels van Delhaize heeft gevolgen voor leveranciers. Ivan De Keyser van Breydel trad naar voren om aandacht te vragen voor kleine leveranciers die niet altijd de financiële buffer hebben die industriële voedingsgroepen wel hebben. Zijn verhaal gaat echter veel verder dan dat. In dit artikel breekt hij als producent van fijne vleeswaren een lans voor lokaal en duurzaam, voor samenwerken in vertrouwen en voor ‘less is more’. En hij vergelijkt zijn markt graag met die van bier.
Meer artikelen bekijken