Startpagina Uw stem

Opinie: ik steun boer Bart, gisteren, vandaag en morgen!

Begin vorig jaar stond varkenshouder Bart Vergote ineens in het middelpunt van de belangstelling omdat hij in de ogen van een aantal extremisten iets gedaan had wat voor hen niet kon. Hij had het namelijk aangedurfd om een open, eerlijk en transparant verhaal over het dagelijkse leven in een varkensstal op tv te laten zien. Nu, een jaar later is er gezien de inbraak in kippenstallen te Merksplas nog niets veranderd. In de kern bekommeren de extremisten zich niet om dierenwelzijn.

Leestijd : 3 min

Extremisten menen het alleenrecht te hebben om te communiceren over dierenwelzijn en hun bekrompen visie daarop. Zodra iemand de eenvoudige waarheid toont en dat allenrecht betwist, wordt er met van alles gedreigd. Eigenlijk gaat het hun niet om het dierenwelzijn maar is het enige doel om iedereen hun veganistische levensstijl op te leggen, dat blijkt ook uit de tekst bij de beelden.

Daarvoor achten ze dat alles toegestaan is: inbreken (bij nacht), volop dierenleed veroorzaken, laster en eerroof, vandalisme,.. Dit blijkt ook uit het feit dat er bij extra controles bij deze veehouders er geen zware inbreuken gevonden worden. Daar waar er wel gebeuren moedigt de filmmaker eerder slecht gedrag aan dan er zelf tegen op te treden. Het is wel een beangstigend gegeven dat steeds meer veehouders en ook hun families geïntimideerd en bedreigd worden door deze enkelingen. Maar de werkelijkheid is dat hoe driester ze tewerk gaan, hoe meer het naar voor komt wat hun enige drijfreden is.

Het was “Het Laatste Nieuws” opgevallen dat dergelijke filmpjes steeds minder effect op de burger hebben. De krant zocht de oorzaak bij gewoonwording maar uit de commentaren bij het artikel kwam naar voor dat er steeds minder geloof wordt gehecht aan deze filmpjes. De vrees is wel dat dit een reden voor deze extremisten om nog driester te werk te gaan. Want nog steeds komen ze er probleemloos mee weg. Zelfs als ze duidelijk op beeld hun misdrijven begaan, wordt er door de mensen, bevoegd om hiertegen op te treden, niet de minste vragen gesteld. De betrokken bedrijven worden steevast door sommigen in de media neergebliksemd en grote woorden worden niet geschuwd.

De kans is groot dat degene met het meeste commentaar nog nooit in een stal geweest is. Dat willen ze ook niet. De werkelijkheid, namelijk dat de dieren wel degelijk goed verzorgd worden en zich ook wel goed voelen, is voor hun een waarheid die ze moeilijk kunnen verdragen.

We zijn het beu

Toevallig vlak voor Agriflanders en ook toevallig samenlopend met de plannen van minister Weyts om verrijkte kooien te verbieden doken er nu beelden op uit legkippenstallen. Op de beelden, genomen in Vlaanderen, is eigenlijk niks fout te zien. Ok, de kippen hebben weinig pluimen op maar dat is normaal voor het stadium van 60 à 65 weken waarop de kippen zich bevinden,. Dit heeft niks met stress of agressiviteit tussen de dieren te maken, verwaarloosde of ziek kippen zijn niet te zien als je aandachtig de beelden uit de Vlaamse kippenstal bekijkt.

Wat wel te zien is, dat zijn bij momenten opgejaagde dieren. Kippen die stress hebben door handelingen door derden. Het mag iedereen duidelijk zijn dat we deze criminele activiteiten beu zijn. Vandaag is het op bedrijf A, morgen bij B. Het kan niet zo zijn dat je van de boerderij een versterkte vesting moet maken. De Boer Bart in de titel staat dus niet voor een bepaald persoon maar voor elke landbouwer.

Bericht aan de burger: Om een stal binnen te komen hoef je echt niet in te breken. Het gewoon eens vriendelijk vragen aan de boer of boerin volstaat in de meeste gevallen. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd evident is om zomaar een stal binnen te gaan omwille van meerdere redenen, dierenwelzijn is daar één van.

Blijven communiceren

Als landbouwers mogen we niet meer zwijgen en de kop in het zand steken. We hebben een goed en positief verhaal te vertellen. Dat verhaal moeten we ook brengen en blijven uitdragen, niet één keer maar tientallen keren tot iedereen het gehoord heeft. Stil protestVanuit het ABS hadden we het plan om zaterdagnamiddag een korte manifestatie te houden nabij het bedrijf. Via derden zijn we geweten te komen dat de eigenaar van het bedrijf schrik heeft voor eventuele heethoofden die een vreedzame manifestatie zouden willen aangrijpen voor baldadigheden. Daarom dat we afzien van er daadwerkelijk aanwezig te zijn.

Algemeen Boerensyndicaat.

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken