Startpagina Uw stem

Neutrale cijfers cruciaal

Het is heel geloofwaardig van een firma om te zeggen dat alle proefresultaten ongeloofwaardig zijn als "toevallig" hun rassen het minder goed doen. Deze techniek van resultaten onderuit te halen is in het verleden ook al toegepast als sommige rassen door de mand vielen in de proeven. Als de resultaten goed zijn horen we de kritiek plots veel minder en worden de resultaten met veel plezier WEL gebruikt.

Leestijd : 1 min

Wat is het alternatief voor de neutrale cijfers van Varmabel? Landbouwers enkel laten kiezen op basis van de steeds positieve cijfers uit de reclamefolders van de zaadfirma's zelf?

Dat klinkt verdacht veel als "Wij van WC-eend raden WC-eend aan". Alle landbouwers zullen uit eigen ervaring weten dat 2018 een verschrikkelijk moeilijk jaar was. Ook de proefvelden van de VarMaBel-proeven hadden het moeilijk. Daarom is juist met de grootst mogelijke behoedzaamheid en met grote transparantie omgesprongen met de proefresultaten. Enkel die locaties die conform het protocol waren en die onderling vergelijkbare en betrouwbare resultaten vertoonden en waarvan ook het Technisch Comité van Semzabel (waar ook KWS lid van is) mee akkoord was om ze te gebruiken werden behouden. Uiteraard was het eindresultaat niet perfect en is er veel geleerd van het moeilijke teeltjaar. Maar daarom zijn de cijfers nog niet onbetrouwbaar of slecht. Het is ironisch dat men zelf verwijst naar "fake news" terwijl men -en ik wik mijn woorden- zelf niet vies is van het gebruik van fake nieuws tijdens het verkoopseizoen.

Jurgen Depoorter - CIPF Vlaanderen

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken