Startpagina Economie

Boeren boos op Albert Heijn wegens goedkope melk

Boerenbond heeft vastgesteld dat Albert Heijn in haar Belgische winkels AH basic halfvolle melk aanbiedt aan een prijs van 0,55 euro per liter. Dezelfde melk wordt in Nederland aangeboden aan 0,87 euro per liter. «Het is verbazend dat er voor dezelfde melk een zo groot prijsverschil wordt gehanteerd», stelt de Boerenbond maandagavond in een persbericht.

Leestijd : 2 min

Albert Heijn heeft de prijs met 7 cent verlaagd tot 55 cent per liter. Boerenbond wijst er op dat een prijsniveau van 0,55 euro per liter «onrealistisch laag» is. «Dergelijke bradeerprijzen zetten druk op de globale melkprijsvorming voor de melkveehouders met gevolgen voor hun inkomensvorming. Dit is onaanvaardbaar voor ons, temeer de huidige marktsituatie geen enkele indicatie geeft die dergelijk lage prijzen verantwoord», luidt het nog.

Ook landbouworganisatie ABS is kwaad op supermarkt Albert Heijn, nadat die de prijs voor halfvolle melk fors heeft verlaagd in België. «Een schandalig lage prijs», zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat. «Er is ook geen reden toe. De prijszetting op de markten is niet dalend, integendeel. De melkprijzen trekken weer aan.»

Volgens ABS gaat het louter om een marketingstunt, met de bedoeling marktaandeel te veroveren in Vlaanderen. «62 cent was al laag, nu nog eens zeven cent er af. Dat is ongezien.» ABS vreest dat de boer uiteindelijk het gelag zal betalen van de ’race to the bottom’. Vandamme wijst naar Colruyt, die de lage prijs van Albert Heijn zal moeten volgen om de laagste prijs te kunnen aanbieden. ABS roept de zuivelverwerkers op niet te zwichten voor de druk van de supermarkten. In een reactie zegt Albert Heijn België maandagavond dat het bedrijf «naar de prijsevolutie en naar de grondstofprijsevolutie op de markt kijkt».

«Albert Heijn en andere retailers zijn continue bezig met initiatieven rond duurzaamheid. Maar voor de melkveehouders is ook de economische duurzaamheid cruciaal. Duurzaamheid betekent ook op langere termijn een duurzame relatie op te zetten met respect voor de melkveehouders», aldus Boerenbond, die vraagt om de prijsvorming bij te sturen met het oog op een dergelijke duurzame relatie.

Naar Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken