Startpagina Paarden

Stal Villa Bikta voor miniatuurpaarden

Paardrijden en meer bepaald westernriding, zit bij Patrick Ottoy van jongsafaan in het bloed. Door een ongeval in 1997 moest hij echter deze hobby opgeven. Daar hij een leven zonder paarden echt niet zag zitten, startte hij in 2000 met miniatuurpaarden. Deze zijn makkelijker te hanteren dan grote rijpaarden en ook zeer kindvriendelijk voor de kleinkinderen.

Leestijd : 2 min

Patrick: “Ik kocht een Oostenrijkse hengst en begon met een vijftal basismerries. Door selectie trachtte ik steeds te verbeteren en gezien de resultaten slaagde ik er ook in. Ik had steeds een vijftiental paardjes in onze fokkerij Stal Villa Bikta te Lede. Om de vijf jaar zorg ik voor een nieuwe hengst om een andere bloedlijn te bekomen.”

Resultaten

De resultaten bleven dan ook niet uit. Hij had reeds enkele BMP kampioenen (Belgisch gefokte miniatuurpaarden) in het verleden. Door zijn leeftijd (63 jaar) en nog voltijds aan het werk is het aantal momenteel beperkt tot acht paardjes. En Patrick gaat verder: “Twee jaar terug kochten we een nieuwe hengst, Tartufo van den Haze. Deze bleek een echte kampioen te zijn. Hij won verscheidene shows en kampioenschappen en ook op de laatste editie van Agriflanders werd hij seniorkampioen. Voor het seizoen 2019 verwachten we vier veulens van onze superhengst Tartufo. Hij staat ook ter publieke dekking.”

Traditie

De traditie wordt voortgezet. Patrick heeft het geluk zijn interesse voor de miniatuurpaarden te kunnen doorgeven aan zijn twee dochters en echtgenote, die er nu ook bezitten. Samen met zijn twee dochters vormen zij het bestuur van het Belgisch Stamboek voor Miniatuurpaarden (BMP). “De paardjes verzorg ik alleen, doch bij ziekte springt mijn echtgenote wel bij,” aldus Patrick.

BL

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken