Startpagina Economie

De Wever trekt wijsheid verbod GGO’s in twijfel

N-VA-voorzitter Bart De Wever kan het probleem van klimaatopwarming opgelost dan wel gemitigeerd kan worden met behulp van innovatie en economische groei. "We moeten die innovatie absoluut aanmoedigen en er voldoende geld instoppen", zegt De Wever in radioprogramma 'De ochtend'. Hij kijkt daarvoor naar kernenergie maar ook naar veevoeder en ggo’s. De N-VA is momenteel de grootste partij in Vlaanderen.

Leestijd : 3 min

De Wever begrijpt naar eigen zeggen de "call to action" van klimaatbetogers zoals de klimaatspijbelaars. "Als we erop gewezen worden dat we meer moeten doen en de doelstellingen niet halen, dan is dat correct." Maar De Wever wil een meer positieve grondhouding zien. "En geen doemboodschappen die neerkomen op economische afbraak, onrealistische gedragswijzigingen en meer belastingen. Daar komt het wel heel vaak op neer."

De Wever staat aan het hoofd van de grootste partij van Vlaanderen.
De Wever staat aan het hoofd van de grootste partij van Vlaanderen. - Miel Pieters

GGO’s

Hij gelooft dat een opwarming mogelijk niet geheel meer te keren valt. Wat de landbouw betreft kan de opwarming wat hem betreft mogelijk worden beperkt door in te zetten op veevoeder. Daarbij verwijst De Wever naar het IPCC-panel voor klimaatonderzoek dat denkt dat via een verandering van het rantsoen de uitstoot van schadelijke stoffen door herkauwers kan worden tegengegaan. Ook noemt De Wever ggo’s.

Diverse bedrijven werken aan gewassen die beter bestand zijn tegen felle droogte, warmte of juist vocht. De teelt van ggo’s is momenteel in de EU zo goed als verboden.

De Wever gaat in het radioprogramma akkoord dat hij wat het klimaat betreft in feite het Duitse motto “wir schaffen das” uitdraagt. Cynisme zit volgens hem wat in de Vlaamse volksaard, maar de geschiedenis mag ons volgens de politicus gerust optimistisch stemmen. De term is voor zijn partij wellicht beladen omdat ze wordt geassocieerd met het open immigratiebeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

"Dit probleem kan alleen opgelost worden als je dat bekijkt door de bril van innovatie en economische groei”, zegt de Wever. “Zo heeft de mens dat altijd gedaan." Als Europa niet inzet op economische groei en innovatie, aldus De Wever, “dan zullen we er sowieso niets aan kunnen doen", gaat De Wever verder. "Want de rest van de wereld is nog in volle ontwikkeling, de uitstoot zal allicht nog stijgen.”

Europa doet maar 10% van de werelduitstoot, rekent De Wever voor. “Dus zelfs al doen wij 100 procent vermindering van CO2, dan nog zal de uitstoot stijgen. Tenzij wij in Europa inzetten op technologie en die aan de rest van de wereld kunnen geven." De Wever vindt daarom dat de politiek geld moet pompen in het innoveren van energiebronnen waaronder kernenergie. De Antwerpenaar noemt de notie dat België naar Duits voorbeeld zou moeten ophouden met het opwekken van kernenergie, “dwaas”.

Zonnepanelen

De Wever is kritisch op zonnepanelen, die niet zelden op boerendaken liggen maar in een land met weinig zon wellicht weinig zoden aan de dijk zetten. “We hebben 14 miljard uitgegeven aan zonnepanelen. Vlaanderen is wereldkampioen, nergens zijn er meer zonnepanelen per vierkante meter. Die zorgen nu voor 5% van de elektriciteit, kernenergie zorgt voor 66%. En toch zeggen wij dat we binnen 7 jaar de reactoren allemaal gaan afzetten terwijl die CO2-neutraal zijn." Naast de verbetering van nucleaire technologie noemt De Wever de ontwikkeling van kernfusie en thoriumreactoren.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken