Startpagina Economie

Akkoord over flexibeler werken bij Case New Holland in Zedelgem

Bij landbouwmachineproducent Case New Holland (CNH) in Zedelgem hebben vakbonden en directie een akkoord bereikt om de concurrentiekracht van de vestiging te verbeteren. Zo zullen werknemers langer werken op piekmomenten, om die overuren te recupereren in het laagseizoen. Dat meldt CNH maandag, en de vakbonden bevestigen het akkoord.

Leestijd : 2 min

"Een verhoogde flexibiliteit en verbeterde organisatie van het werk maken de fabriek van Zedelgem klaar voor een sterke toekomst", stelt de directie in een persbericht. Er waren de afgelopen maanden communicatiesessies waar de werknemers nauw bij betrokken werden. "Het overleg ging over de toekomst van de fabriek en het gezamenlijk doel om de flexibiliteit en de concurrentiekracht van het bedrijf en het merk New Holland te verhogen. Voor enkele hardnekkige punten werd een gezamenlijke oplossing bereikt", aldus Case New Holland.

"Dat klopt, er zijn punten behandeld geweest die al bijna twintig jaar op tafel lagen", bevestigt secretaris Henk Deprez van ABVV Metaal. "We zaten sinds november samen en hebben onderhandeld tot nu. We hebben wat moeten inbinden rond flexibiliteit, maar op andere zaken zetten we dan weer een stap voorwaarts." De vakbondsman verwijst naar de komst van een nieuwe leidinggevende op de HR-afdeling. "We zijn dan terug beginnen spreken, waar er vroeger toch wel wat wantrouwen bestond tussen directie en vakbonden.

We zitten op het juiste spoor." Er zal dus inderdaad meer flexibiliteit nodig zijn, maar de werknemers zullen de overuren die ze presteerden tijdens piekmomenten kunnen recupereren in het laagseizoen. Ook de organisatie wordt verder geoptimaliseerd en er is een akkoord over de verlofkalender en de interimcontracten. Het akkoord werd door een meerderheid van de werknemers goedgekeurd. "We hopen nu dat de beloofde machines effectief naar Zedelgem komen", besluit Deprez. Twee andere machines worden namelijk niet langer in Zedelgem gemaakt. De productie verhuisde onlangs naar Polen. Bij Case New Holland werken 2.400 mensen, waarmee het bedrijf het grootste is van de ruime regio. Met toeleveranciers erbij worden bijna 8.000 mensen tewerkgesteld.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken