Startpagina Akkerbouw

Landbouwers moeten vaker gebruikmaken van gezuiverd afvalwater

Omdat water door de klimaatverandering en de droge zomers een steeds schaarser goed dreigt te worden, moeten landbouwers in de toekomst meer gebruik maken van gezuiverd afvalwater voor de irrigatie van hun gewassen. Nieuwe wettelijke voorschriften die dat mogelijk maken, zijn vandaag goedgekeurd in het Europees Parlement.

Leestijd : 2 min

"We moeten evolueren naar een circulaire economie, ook wat betreft het gebruik en het hergebruik van water", zegt Simona Bonafè, de Italiaanse socialiste die het dossier door het parlement moet loodsen. "Tegen 2025 kunnen we potentieel 6,6 miljard kubieke meter water hergebruiken, tegenover 1,1 miljard kubieke meter vandaag."

De nieuwe verordening voert minimale kwaliteitsvereisten in voor het gebruik van gefilterd afvalwater in de landbouwsector. De lidstaten mogen het gebruik van ’teruggewonnen water’ ook op andere terreinen toestaan, op voorwaarde dat de gezondheid van mens en dier niet in het gedrang komt en het milieu beschermd wordt. Volgens Bonafè zou meer dan de helft van het afvalwater dat gefilterd wordt voor hergebruik in aanmerking kunnen komen.

Hilde Vautmans (Open Vld) keurde de ontwerptekst mee goed. "Landbouw is een waterintensieve sector. Alle boeren hebben serieuze problemen gekend door de droogte van de afgelopen zomer en het lage waterniveau nadien", legt ze uit. "De stijgende vraag naar water in combinatie met de klimaatverandering kan ertoe leiden dat meer gebieden in Europa te maken krijgen met waterschaarste. Vandaar dat duurzaam waterbeheer en hergebruik steeds belangrijker worden."

Ook Vlaanderen kampt met waterschaarste. Vorige week nog bleek uit een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij dat de grondwaterstanden voor de tijd van het jaar nog steeds zeer laag zijn, vooral in Limburg en Vlaams-Brabant.

De Europese lidstaten moeten hun standpunt over de nieuwe verordening nog bepalen. Pas daarna kunnen de onderhandelingen met het parlement van start gaan. De stemming van vandaag is dus niet het einde van de procedure

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken