Startpagina Actueel

Burgemeester geeft startschot tot poten aardappelen PotatoEurope 2017

De aardappelen voor de rooidemonstraties van de vakbeurs PotatoEurope, die op 13 en 14 september te Emmeloord, plaatsvindt zijn gepoot.

Leestijd : 2 min

Burgemeester van World Potato City Emmeloord Aucke van der Werff nam zelf plaats in de verreiker om een lading pootaardappels in de pootmachine te gooien, het startschot tot poten. De pootmachines van Grimme en Miedema hebben het karwei, met behulp van Case IH tractoren, met precisie geklaard.

Feiten en cijfers

Het aardappelras is Innovator, maat 35-45 millimeter en heeft een plantafstand van 30 centimeter. De aardappelen worden geteeld op een perceel van 30 hectare van het Aeres Landbouwbouwbedrijf. Hier zullen op 13 en 14 september de vakbeurs en demonstraties plaatsvinden.

Thema van de Beurs

PotatoEurope 2017 heeft als thema ‘Potatoes Feed and Meet the world’. Het ontmoetingsmoment is de beurs zelf. Daarnaast is de aardappel nu al een belangrijk voedingsmiddel, wat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Om alle monden in de wereld te kunnen blijven voeden is het zaak de opbrengst per ha te verhogen. Dit met name door precisielandbouw

Precisielandbouw

De vakbeurs heeft als doel de bezoeker praktische handvatten voor precisielandbouw mee te geven, waardoor de gehele (nationale en internationale) aardappelketen op een hoger plan komt. Hiervoor heeft de organisatie onder andere samen met hoofdsponsor Case IH, Aeres Hogeschool en Agrifirm een groot precisielandbouw project in het leven geroepen. In de teelt van de aardappelen van PotatoEurope wordt precisielandbouw met de gangbare manier van aardappelen telen op een perceel van meer van 20 hectare vergeleken.

Daarnaast vindt een demonstratie in onbereden grond plaats met een spoorbreedte van 3,15 meter.

Het precisielandbouwproject wordt uitgevoerd met het systeem van Case IH. Tijdens het ploegen is de grondweerstand bepaald door middel van het Case IH Advance Farming System (AFS). Hiervan is een taakkaart gemaakt die de basis vormt voor het variabel poten.

Het gewas wordt tijdens het groeiseizoen gevolgd met een onbemand vliegtuig, de Precision Hawk. Deze is uitgerust met moderne camera’s waardoor planthoogte, plantaantal, groenindex en vele andere gegevens kunnen worden gemeten. De beelden worden met bepaalde algoritmes verwerkt waarvan de resultaten in taakkaarten omgezet worden. De aardappelen die variabel gepoot zijn, worden ook variabel bemest. Aan het einde van het seizoen wordt er plaats specifieke loofdoding toegepast. Uiteindelijk zullen de kostprijsberekeningen met een praktisch plan van aanpak op PotatoEurope worden gepresenteerd, waarbij verschillen tussen precisielandbouw en de gangbare manier van werken aan het licht zullen komen.

Lees ook in Actueel

Arrestaties bij onaangekondigd boerenprotest aan Arc de Triomphe

Actueel In de Franse hoofdstad Parijs heeft een groep boze boeren op 1 maart, na een oproep van de sectororganisaties, actie gevoerd aan de Arc de Triomphe. Ze blokkeerden onder andere korte tijd een deel van de Champs-Elysées met strobalen en tractoren. Alles samen werden zo'n 66 personen opgepakt, onder wie ook een leider van de protesterende organisatie, laat de politie weten.
Meer artikelen bekijken