Startpagina Paarden

Daniël Deusser en Tobago Z onklopbaar, Watheleten Iron Man mooi tweede

Het Franse Bordeaux was de gastheer voor de laatste kwalificatie voor de Longines FEI World Cup Jumping 2018/2019. Deusser boekte er zijn derde zege in de kwalificaties voor dit seizoen.

Leestijd : 3 min

Het wereldbekercircuit van het lopende seizoen is alweer bijna uitgesprongen. Bordeaux (9 februari), tekende daarmee voor de allerlaatste kwalificatie, waar startplaatsen voor de finale in Göteborg (SWE) nog te rapen vielen. Als het wat meezat met vallende balken natuurlijk.

Drie Belgen op zes barragisten

Met drie landgenoten in de barrage zag het er hoe dan ook goed uit voor België. Céline Schoonbroodt -beste Belg in de Mechelse wereldbeker- en Cheppetta (HOLST – Chepetto x Cash), ging als eerste van start, klokte af op 51.95, maar had een balk. De combinatie zou zich als 6e mogen opstellen. François Mathy Jr. en zijn handige Uno de la Roque (SF – Numero Uno x Kannan) wonnen het foutloos van de Noorse Marie Valdar met Si la Sol de Greenbay Z (ZANG – Schilling ET x Randel Z) in 50.36 sec. Mathy Jr. werd uiteindelijk 4e. Wie ging sneller over het hout? De Spaanse combinatie Rokfeller de Pleville Bois Margot (SF – l’Arc de Triomphe x Apache d’Adriers) en Eduardo Alvarez Aznar deden het zonder balk in 49.16 sec, goed voor een 3e plaats.

Grégory Wathelet en Iron Man van de Padenborre (BWP – Darco x Chin Chin) reden hun foutloze barrage in slechts 47.72 sec, richting 2e plaats. Alleen Stephex-ruiter Daniël Deusser (GER) klokte beter af met 46.37 sec. Meteen de derde zege van de man in dit wereldbekercircuit, na Verona en Madrid, waarvan Madrid en Bordeaux voor Tobago Z (ZANG – Tangelo van de Zuuthoeve x Mister Blue) waren.

Belgische toppaarden en stamboeken

Twee paarden met Zangersheide en een met BWP – papier in de zeskoppige barrage. Dat zegt natuurlijk genoeg. Hoeft het hier aan toegevoegd dat Tobago Z genomineerd was voor de titel Landbouwleven Paard van het Jaar 2018?

Start Deusser zijn topper in de wereldbekerfinale? De ruiter gaf aan dat Tobago Z inderdaad zijn paard werd voor Göteborg en dat hij hem alleen nog startte op Indoor Brabant in ’s Hertogenbosch … als opwarmer voor de finale van de Longines FEI World Cup Jumping.

Grégory Wathelet zal niet aan de start komen in deze finale. “Ik zit inderdaad niet in het wereldbekercircuit dit seizoen en dit is een bewuste keuze die alles te maken heeft met mijn paardenmanagement. Bordeaux is pas de tweede start van Iron Man, na zijn blessure. En mijn paard Coree staat op rust na een druk seizoen”, duidde de ruiter hieromtrent.

Beste Belgen

In de ranking na de 13e wedstrijd en laatste kwalificatie van de Longines FEI World Cup voor de West-Europese liga hebben we volgende landgenoten in de Top 10: Pieter Devos (die in Bordeaux een proef won over 1.50m met Apart (KWPN – Larino x Burggraaf), als beste Belg op 4 en Gudrun Patteet (in de running met het Landbouwleven Paard van het Jaar 2018 Seacoast Pebbles Z), op plaats 8.

We volgen natuurlijk de voor België startende combinaties voor de finale in Göteborg (3-7 april), op.

PP

Lees ook in Paarden

Louter uitblinkers, maar wie gaat dit jaar met de oppergaai aan de haal?

Paarden Het Europese Kampioenschap eind augustus in Milaan bracht misschien niet helemaal wat ervan verwacht werd, maar gelukkig zijn er in de springsport vele andere grote evenementen en daar waren de Belgische paarden wel op de afspraak. Zeges van Aken tot Zuidwolde, van Vancouver tot Sydney. Ook in 2023 regen de Belgische paarden de hoogtepunten aaneen. Tien van hen sprongen zich dermate in de kijker dat ze een nominatie voor het ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleepten.
Meer artikelen bekijken