Land- en tuinbouwsalon in Roeselare verwacht 15.000 bezoekers

De beursorganisatie verwacht 15.000 bezoekers.
De beursorganisatie verwacht 15.000 bezoekers. - IDC

“Voor ons is het alvast een hoogdag omdat we steevast de sector samenbrengen en drie dagen lang het grootste netwerk van West-Vlaanderen vormen. Naar traditie is Het Salon een ontmoetingsplaats geworden, een plaats waar de dagelijkse beslommeringen en zorgen opzij gezet kunnen worden. We willen een gezellige beurs zijn. Zo staan we ook bekend.”

Dat de sector het moeilijk heeft, steekt Vermaut niet onder stoelen of banken. “De klimaatproblematiek treft de sector heel hard, met dalende opbrengsten tot gevolg in diverse teelten. Bovendien is de landbouw steeds meer kop van jut en wordt het snel met de vinger gewezen als het gaat over CO2-uitstoot, bodemverontreiniging en nu ook nog de insectenpopulatie”, somt Vermaut op.

“Ook de veestapel heeft het hard te verduren. Vooral de varkenssector krijgt klappen door de vaststelling van de Afrikaanse varkenspest in Wallonië”, gaat Vermaut verder. “Extra zuur is de wijze waarop de Afrikaanse varkenspest mogelijk in omloop is geraakt”, aldus Vermaut. Daarmee verwijst hij naar berichten dat everzwijnen uit andere landen waar Afrikaanse varkenspest heerst zijn ingevoerd, opdat de vaak gefortuneerde jagers snel hun prooi kunnen vinden.

“Kortom, als er een sector is die zichzelf moet heruitvinden dan is het de onze wel. Maar het staat als een paal boven water: zonder land- en tuinbouw kan de steeds groeiende wereldpopulatie nooit afdoende voedsel krijgen… het is één van de meest cruciale sectoren voor België naar de toekomst toe. Als regionale beurs proberen we onze bijdrage te leveren door landbouwers met elkaar en met nieuwe producten in contact te brengen.”

Voor de tweede maal organiseert Belgian Pork Group een studiedag tijdens het Salon voor land- en tuinbouw in Roeselare en wel op maandag 25 februari van 9u30 tot 11u30. Op het programma twee projecten. Enerzijds wordt teruggeblikt op de resultaten van het pilootproject rond antibioticagebruik, waarbij de 16 deelnemende varkenshouders een duidelijke daling hebben bereikt.

Daarnaast licht Bert Driessen inspanningen op vlak van dierenwelzijn, met bijzondere aandacht voor transport, toe. Om praktische redenen wordt er gevraagd ten laatste op 20/02/2019 in te schrijven via www.belgianporkgroup.com/nl/salon of telefonisch via 051.78.84.02.

Een ‘blauwe’ opening

De opening zal worden verzorgd door Vlaams volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd (Open Vld), de bekende varkenshouder Bart Vergote van het Algemeen Boerensyndicaat en Hilde Vautmans, die in de liberale fractie in het Europees Parlement zetelt.

Ook in 2017 waren Vanderjeugd en Vautmans van de partij.
Ook in 2017 waren Vanderjeugd en Vautmans van de partij. - IDC

Exposanten

De beurs is volgens Vermaut bijna volzet, met nog een handvol te vergeven plaatsen. Hij geeft toe dat het door de jaren heen wel lastiger is geworden exposanten te vinden. Al dan niet toevallig blijven belangrijke aan de Boerenbond gelinkte bedrijven weg. Vermaut zegt best met de organisatie van die andere beurs in Roeselare, Agro Expo, te willen samenwerken. Agro Expo organiseert in de even jaren een beurs in dezelfde hallen. “Maar de deur daar blijft toe.”

Mechanisatie blijft sterk vertegenwoordigd op de beurs, net als de tuinbouw. “Dat is ook logisch want West-Vlaanderen is op dat gebied heel sterk ontwikkeld. Daar komt bij dat mechanisatie tot de verbeelding van boeren spreekt.”

De presentatie van park- en groentechniek is de exposanten bij de vorige editie goed bevallen, aldus Vermaut. “In 2019 leggen we daar nog meer de nadruk op, zonder dat dit ten koste gaat van land- en tuinbouw.” Om de machines goed voor het voetlicht te brengen wordt maandag 25 februari een demodag georganiseerd.

Op de beurs presenteren 107 exposanten zich.
Op de beurs presenteren 107 exposanten zich. - IDC

Innovatie-award

Voor de derde maal wordt op Het Salon een innovatiestand ingericht met de meest markante innovaties van de regionale markt. “Er lopen machines ‘made in West-Vlaanderen’ van Zuid-Amerika tot Azië en niet omdat die de goedkoopste zijn, maar de beste, innovatieve en bovendien op maat.” De kandidaten voor de prijzen, zijn Cebeko, Vandaele Machinery en Verhoest Marc.

Cebeko uit Torhout is gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van grondverzet- & bouwmachines. Dankzij een ombouwprocedure bieden zij vanaf nu ook machines aan met ‘Dual Power’. Deze machines beschikken zowel over een diesel- als over een elektrische motor, waardoor men bespaart op brandstof & zo ook de ecologische voetafdruk verkleint.

Verhoest Marc uit Rumbeke ontwikkelde een nieuwe bloemkoolrooimachine. Ondanks de 4 snijkoppen, is het volgens de fabrikant een zeer handige machine. Dit komt doordat de machine volledig verkort is door de kolen loodrecht omhoog te transporteren. Ook is er aandacht besteed dat de pottenband zo laag mogelijk bij de grond kan lopen zodat de arbeiders ergonomisch comfort hebben.

Achteraan de machine is een plateau voorzien om 4 bakken op te laden. Het plateau kan draaien zodat je nooit moet stoppen om een lege container te laden of te lossen. De machine scoort volgens Verhoest Marc naar steellengte en uniformiteit van het snijvlak.

Vandaele Machinery uit Oostrozebeke is verdeler van machines, waarbij ook die van JCB. Op het Salon stelt de onderneming in primeur zijn. nieuwe aanwinst voor: De Corvus. Een totaal nieuwe in Spanje ontwikkelde UTV. De machine wordt volgens de fabrikant gekenmerkt door een lange kunststof beschermplaat die ervoor zorgt dat de motor en versnellingsbak worden beschermd, ook op het meest gecompliceerde terrein, en een grote opslagruimte.

Praktisch

Toegang tot de beurs kost 10 euro. Kinderen tot 12 jaar krijgen gratis toegang.

De beurs is een samenzijn van alle sectoren.
De beurs is een samenzijn van alle sectoren. - IDC

Meest recent

Meest recent