Startpagina Varkens

Beschermingszones Afrikaanse varkenspest opnieuw uitgebreid na positief geval

Na de ontdekking van een nieuw geval van Afrikaanse varkenspest bij een everzwijn dat dood teruggevonden is in de bewakingszone, is de Waalse overheid overgegaan tot de uitbreiding van de drie beschermingszones. Dat meldt de Waalse minister van Natuur en Bos René Collin (cdH).

Leestijd : 1 min

Collin heeft zaterdagnamiddag spoedoverleg gepleegd in Gembloux, onder meer met vertegenwoordigers van het kabinet van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme.«Door de ontdekking worden de bufferzone, de observatiezone en de bewakingszone uitgebreid«, aldus Collin. Concreet wordt de bufferzone naar het noorden uitgebreid met 2.900 ha, de observatiezone wordt uitgebreid ten oosten en westen van de bufferzone.

Daarnaast heeft de raadkamer van Aarlen vrijdag de aanhouding van een tweede verdachte in het gerechtelijk onderzoek betreffende de Afrikaanse varkenspest met een maand verlengd. Dat heeft het parket van de provincie Luxemburg meegedeeld. Dinsdag was al de hechtenis verlengd van een eerste verdachte in de zaak.

Tot dusver zijn de gerechtelijke autoriteiten erg terughoudend geweest in het beschikbaar stellen van informatie. Het parket heeft, op vraag van de met het dossier belaste onderzoeksrechter, nog steeds niet meegedeeld op welke gronden de twee zijn aangehouden. Ook de identiteit van de twee verdachten is officieel nog niet gekend. Beiden werden vorige week onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Die week werden ook verscheidene huiszoekingen uitgevoerd. In de Gaumestreek werd in september vorig jaar bij everzwijnen het virus van de Afrikaanse varkenspest ontdekt.

BELGA

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken