Startpagina Varkens

Rechtszaak tegen Tieltse Exportslachthuis uitgesteld naar november

De rechtszaak van het Exportslachthuis in Tielt is uitgesteld naar 25 november. Dat heeft de correctionele rechtbank van Ieper maandag beslist. De zaakvoerder moet zich verantwoorden voor inbreuken op het dierenwelzijn. De wet voorziet in een gevangenisstraf van een tot zes maanden en boetes tot 2.000 euro. Drie dierenrechtenorganisaties stellen zich burgerlijke partij.

Leestijd : 1 min

Het Exportslachthuis in Tielt wordt vervolgd voor een aantal inbreuken op het dierenwelzijn in de periode maart tot november 2017. Zowel de zaakvoerder als de firma worden vervolgd.

"De advocaten van de tegenpartij hebben conclusietermijnen gevraagd, waardoor de zaak in november zal worden gepleit", zegt Anthony Godfroid, advocaat van de drie burgerlijke partijen Animal Rights, Gaia en De Blauwe Wereldketen. Het parket liet eerder weten zwaar te tillen aan de feiten. Op de zwaarste feiten staat een mogelijke gevangenisstraf van een tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro.

Het exportslachthuis in Tielt, het grootste slachthuis van België, kwam in 2017 in opspraak nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights naar buiten kwam met schokkende beelden. In het filmpje was te zien hoe varkens geschopt werden en aan de oren werden getrokken. De beelden die Animal Rights maakten, maken deel uit van het onderzoek.

BELGA

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken