Startpagina Varkens

Boerenbond en ILVO lanceren app voor evaluatie dierenwelzijn op boerderijen

Boerenbond en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) hebben samen een app rond dierenwelzijn ontwikkeld waarmee veehouders op een efficiënte en makkelijke manier hun bedrijf op dat vlak kunnen evalueren. Op basis van de resultaten van de bevraging ontvangen ze van het ILVO een evaluatierapport.

Leestijd : 1 min

Landbouwers krijgen via deze wetenschappelijk onderbouwde app «Dierenwelzijn scan» verschillende vragen voorgeschoteld over het dierenwelzijn op hun bedrijf. Die vragen gaan onder meer over het gedrag en de gezondheid van de dieren en de omgevingsfactoren. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen diersoorten en per bedrijfstak.

Wat bijvoorbeeld varkens betreft, zijn er aparte bevragingen voor zeugen, biggen en mestvarkens. De app moet het dierenwelzijn beter in kaart brengen. Bedoeling is dat de landbouwers de resultaten doorsturen naar het ILVO, die hen een rapport bezorgt over hoe goed ze scoren op de verschillende indicatoren van dierenwelzijn en informeert over de mogelijke risicofactoren. Met hun bedrijfsadviseur kunnen ze vervolgens bespreken welke maatregelen zich opdringen. De bevraging dient na verloop van tijd herhaald om de evolutie na te gaan.

BELGA

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken