Startpagina Bieten

Wacht met de zaai van bieten

Het KBIVB waarschuwt dat de landbouwer best even wacht met zaaien, aangezien maart nog koud kan worden. Wacht tot de nachttemperaturen boven de 5°C zijn. Daarnaast raadt het instituut aan zitstokken te plaatsen om roofvogels aan te trekken ter bestrijding van bosmuizen.

Leestijd : 2 min

De huidige weersomstandigheden zorgen ervoor dat de grond kan opdrogen en langzaam opwarmt. De maand maart kan echter nog altijd koud worden. Een te vroege zaai (vóór 10 maart) veroorzaakt het risico op een zeer groot aantal schieters, zeker als u dubbel tolerante rhizoctonia-rassen gebruikt. Het is beter om te wachten op mildere temperaturen (nachttemperaturen boven 5°C) en een goed opgewarmde bodem.

Een bietenteelt die gelijkmatig groeit vergemakkelijkt de onkruidbestrijding. Een teelt die langzaam begint is vaak synoniem voor een extra FAR doorgang en dus extra kosten. Ook zal een langzaam groeiend gewas voor langere tijd kwetsbaar zijn voor bodeminsecten, wat in afwezigheid van neonicotinoïden het risico op verlies van planten kan doen toenemen.

Bevorder de predatie van bosmuizen door roofvogels

De milde en droge winter is gunstig voor het overleven van bosmuizen, bijvoorbeeld in nog niet vernietigde bodembedekkers of graskanten. Echter, bosmuizen kunnen het bietenzaad opeten, na de zaai en vóór hun kieming. Doordat er sinds 2014 geen erkende producten meer bestaan voor de bestrijding van bosmuizen in akkerbouwgewassen, kan een controle van de populatie bosmuizen bevorderd worden door het plaatsen van zitstokken voor roofvogels (dag en nacht), vooral nabij risicozones. Deze techniek wordt voorgesteld in het kader van IPM. Roofvogels hebben graag een panoramisch uitzicht. Hoe hoger ze zitten, hoe groter hun waarnemingsbereik.

Bevorder de predatie van bosmuizen door roofvogels met zitstokken.
Bevorder de predatie van bosmuizen door roofvogels met zitstokken.

De zitstok zelf moet horizontaal, goed verankerd en slipvrij zijn (ruw hout), 3-5 cm breed (of diameter) en 20 cm lang zijn. Zij moeten minstens 2,50 m hoog. Plaats ze nu zodat deze vogels eraan wennen. Ideaal is aan de rand van het veld, (om ze niet te hoeven verwijderen bij landbouwwerkzaamheden), in de nabijheid van graskanten of andere schuilplaatsen voor kleine knaagdieren.

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken