Startpagina Hors-texte

“Als het kraakt, is het te laat”, en andere wenken

Leestijd : 2 min

“Helemaal vrij van ziektekiemen word je nooit”, beseft professor Dewulf. “Enerzijds heb je robuuste, gezonde dieren nodig, anderzijds een lage ziektedruk.” Daarvoor houd je best de externe en interne bioveiligheid goed in de gaten. Hier vindt u enkele veel voorkomende verbeterpunten.

Verdedig je fort

“Ziektes, dat koop je aan, daar betaal je voor”, stelt professor Dewulf. Hij raadt varkenshouders aan om waakzaam te zijn bij aankoop van dieren. Ook personeel, andere bezoekers en vrachtwagens slepen ziekten binnen. De transportwagen voor de zeugen is soms een pijnpunt. “Die wordt doorgaans minder goed gereinigd dan bij biggen en doet verschillende bedrijven aan”, legt hij uit.

Hef het glas

Het drinkwater van de dieren is ook een belangrijk aandachtspunt, volgens de professor. “Water lijkt een banaal product, maar is heel belangrijk voor je varkens. Ze drinken twee keer zoveel dan ze eten. Controleer de kwaliteit van je water, zowel aan de bron als aan de laatste nippel. Tank daar een glas vol van en drink het op. Heb je daar geen problemen mee, dan is het waarschijnlijk goed water.”

Als het kraakt, is het te laat

Ook intern valt er vaak iets te verbeteren. Over looplijnen en aparte bedrijfskledij en laarzen per diergroep hoor je regelmatig. Dewulf benadrukt dat je per toom (ongeveer vijftien biggen) best een nieuwe naald gebruikt om te injecteren: “Als het kraakt, is het ruimschoots te laat. Met dezelfde naald verschillende tomen injecteren is een fantastische manier om ziekten over te dragen.”

Ik wacht op mijn baasje

“Een moeilijke is de hond of de katten uit de stal te houden. Voor sommige varkenshouders is dat echt geen optie. We respecteren dat, maar eigenlijk moet je daar echt vanaf”, waarschuwt de professor nog.

Zoek verder

Andere bioveiligheidstips vind je in de brochure ‘Bedrijfsgezondheid en vaccinatiestrategieën op varkensbedrijven’ op de website van Amcra, onder het tabblad ‘Adviezen en wetgeving’. Ook DGZ en varkensloket plaatsten bioveiligheidstips voor varkenshouders op hun website.

Lees ook in Hors-texte

Meer artikelen bekijken