Startpagina Hors-texte

Zo ziet een antibitioticavrij bedrijf eruit

Leestijd : 2 min

“Produceren zonder antibiotica, dat kan op dit moment nog niet iedereen”, stelde professor diergeneeskunde Jeroen Dewulf eerder. Zeven bedrijven gingen onder begeleiding van zijn team de uitdaging aan om zonder antibiotica te produceren. Ze slaagden alle zeven. Wat typeert deze bedrijven?

Eigen aanfok

“Eerst en vooral werken die bedrijven bijna allemaal met eigen aanfok. Ze kopen zelf geen dieren aan. Er gaan dus alleen dieren weg van het bedrijf”, begint Dewulf. “Verder zijn het niet de grootste bedrijven. Het aantal zeugen varieert tussen de 85 en de 240.”

Gemiddelde productiegetallen

“De productiegetallen zijn gemiddeld: geen top, maar zeker niet slecht. De kengetallen hangen af van het boekhoudsysteem, het is niet altijd evident te vergelijken”, gaat de professor verder. Opvallend is dat geen enkel bedrijf werkt met een vierwekensysteem. Drie en vijf komen het meeste voor.

Niet te jong spenen

Verder verdient ook de speenleeftijd speciale aandacht. Op twee varkenshouders na, speende iedereen pas na minstens 26 dagen. “21 dagen is het wettelijke minimum, maar jong spenen maakt het ook gewoon moeilijker om zonder antibiotica te werken”, brengt Dewulf in herinnering. Ten slotte castreerden alle bedrijven, op één na, dat Improvac gebruikte.

Iets voor u?

Varkenshouders die zich aangesproken voelen om mee te doen met de tweede ronde, kunnen zich aanmelden bij UGent-dierenarts Elise Bernaerdt (via Elise.Bernaerdt@UGent.be) of Belgian Pork Group. Wie graag zelf al aan de slag gaat, komt een heel eind met de gratis online biocheck van de Gentse universiteit en het programma Veepeiler Varken van Dierengezondheidszorg Vlaanderen.

Lees ook in Hors-texte

Meer artikelen bekijken