Startpagina Maïs

Blijf je fytokast de baas

Bent u al geregistreerd als professionele gebruiker van biociden? Is uw fytokast in orde? Stond u al eens aan de kassa zonder fytolicentie? Weet u hoeveel opleidingen u volgde dit jaar? Blijf uw ‘chemische’ administratie de baas met deze vijf handige wenken van preventie-adviseur en vleesveehoudster Veerle Maertens.

Leestijd : 5 min

Toen Veerle Maertens op initiatief van Inagro over eerste hulp en veiligheid sprak (zie edities 15 februari en 1 maart 2019), weidde ze ook uit over de fytolicentie. Ze kent de moeilijke punten die in de praktijk de kop opsteken als geen ander. Die persoonlijke ervaring vindt u terug in deze vijf wenken tegen administratief gevaar.

1. Richt je fytokast in

“Een fytokast moet op slot kunnen. De sleutel mag niet op het slot blijven zitten, maar moet zich buiten het zicht bevinden. Er hoeft geen verlichting in een fytokast, maar zorg dat je de inhoud goed kan zien. De kast moet ook goed verlucht zijn. Je mag zelfs een afgedankte oude diepvriezer, ijskast of metalen kast gebruiken, als je er maar gaten in boort. Een kant-en-klare fytokast kost rond de €600”, schat Veerle.

Centraal op de fytokast plak je het pictogram voor ‘verboden toegang voor onbevoegden’. Toon ook dat er vergif in de kast zit. Ten derde moet je vermelden wie op het bedrijf toegang heeft tot de kast: naam, contactgegevens en fytolicentienummer.

antigifcentrum

“Op de website van AgriRecover, www.agrirecover.eu, vind je onder ‘nuttige info’ en ‘documenten’ een CLP-affiche voor fytolokaal of -kast waar alles op staat. Je hoeft alleen nog de gegevens van maximum drie personen met toegang in te vullen onderaan”, tipt Veerle. Ook de drie belangrijke noodnummers, 112 voor ziekenwagen en brandweer, 101 voor politie en 070/245.245 voor antigifcentrum, plak je goed zichtbaar op de fytokast. Via info@poisoncentre.be kan je stickers of magneetjes met het nummer van het antigifcentrum erop bestellen.

2. Hou je fytokast in orde

“In je fytokast moet alles in de originele verpakking zitten”, vervolgt Veerle. “In die kast mag je geen voeding houden, niet voor mensen, maar ook niet voor dieren. Dat laatste zien controleurs nog vaak.” Veerle raadt nog aan om poeders boven vloeistoffen te plaatsen. Gewasbeschermingsmiddelen voor je tuin mogen ook in de kast, in een aparte, gemerkte bak.

Fytolokaal CLP (2)

Hetzelfde geldt voor producten die niet langer bruikbaar zijn. Op hun bak zet je NBGM, kort voor niet-bruikbare gewasbeschermingsmiddelen. Wat verstaat de overheid onder onbruikbaar? “Het gaat om middelen die over tijd zijn, uit de handel genomen werden of die je langer dan twee jaar geleden aankocht”, legt Veerle uit.

Hoe hou je bij welke je wel en welke je niet mag hebben staan? Dat verschijnt op www.fytoweb.be. “Schrijf je in op de nieuwsbrief, dan word je automatisch verwittigd wanneer er iets van de lijst verdwijnt”, tipt Veerle. Twijfel je of een bepaald product al uit de handel is genomen? Klik door naar ‘gewasbeschermingsmiddelen’ en vervolgens naar ‘toelatingen raadplegen’. Via de zoekfunctie achterhaal je snel wat de status van het product is.

3. Ruim je fytokast op

NGBM moet je om de twee jaar aanbieden aan AgriRecover, tijdens de oneven jaren. Elk jaar, tussen september en december, zamelt de organisatie lege verpakkingen in. Verzamelpunten en tijdstippen vindt u op www.agrirecover.be wanneer u doorklikt naar ‘ophaalkalender’.

flammabl

GHS03-Hazard-pictogram

Wanneer je nieuwe verpakkingen koopt, let dan op de veiligheidspictogrammen. Degene die de nieuwe CLP-richtlijnen volgen hebben een rode rand, en geen oranje achtergrond meer. “Leveranciers willen nu snel van hun gedateerde verpakkingen af, omdat ze die binnenkort niet meer mogen hebben. Hoewel je er als landbouwer geen straf voor riskeert, hoef je ze niet te aanvaarden. Spreek je leverancier er gerust op aan. Geef de voorkeur aan verpakkingen met de nieuwe, rode pictogrammen”, geeft Veerle mee.

4. Hou het overzicht

Op www.fytolicentie.be kunt u kiezen om een fytolicentie aan te vragen. Wie er al over beschikt, en graag een overzicht heeft, meldt zich aan bij ‘Mijn (verlengde) fytolicentie’. Dat kan via eID of ‘itsme’. Dat laatste is een vrij te downloaden app waarmee je je identiteit bewijst. Om die te kunnen gebruiken moet je ze na installatie eenmalig valideren met een eID-lezer. Daarna heb je dat apparaatje niet meer nodig om in te loggen, een groot voordeel in de ogen van Veerle. De app ‘itsme’ is een initiatief van vier Belgische banken (Belfius, BNP Paribas, ING en KBC) en drie Belgische netwerkoperatoren (Orange, Proximus en Telenet).

Eens ingelogd, vind je in het overzicht terug welke fytolicentie je hebt. Een landbouwer is doorgaans in het bezit van een fytolicentie P2. Net als de P1-variant is die gratis. “Print je fytolicentie uit, en maak er een foto van op je smartphone”, geeft Veerle als tip. “Dan heb je hem altijd op zak.”

Een lettercode geeft aan hoe het zit met je opleidingen. “Een ‘C’ wil zeggen: je hebt voldoende opleidingen gevolgd voor verlenging”, legt Veerle uit. Hoe weet je aan hoeveel opleidingen je zit? “Als je drukt op ‘statusverlenging’, dan zie je de lessen die je hebt gevolgd. Pas op, die verschijnen niet onmiddellijk. Er kan tot vijf maanden vertraging op zitten.” Weetje van Veerle: “Als je meer dan vier vormingen hebt gevolgd, kan je die niet overdragen voor een volgende verlenging. Je saldo gaat weer naar nul.”

5 . Verzeker toegang tot het gesloten circuit

Gewasbeschermingsmiddelen vormen samen met de biociden de groep van de pesticiden. Om gebruik te mogen maken van de professionele gewasbeschermingsmiddelen heb je een fytolicentie nodig. Die is persoonlijk, er kunnen meerdere mensen op hetzelfde bedrijf een eigen fytolicentie hebben. Maar ook om de biociden van het zogenaamde gesloten circuit, zoals de krachtigere ontsmettingsmiddelen of het effectiefste rattenvergif, te mogen blijven gebruiken, moet je je registreren. Die registratie gebeurt op bedrijfsniveau, dus niet persoonlijk. “Op ons bedrijf hebben zowel mijn man als ik een fytolicentie, maar we hebben maar één registratie voor biociden, op naam van het bedrijf”, illustreert Veerle.

“Iedereen die biociden voor professionele toepassingen wil blijven gebruiken, had zich eigenlijk al moeten registreren, vóór 31 december vorig jaar. Te weinig mensen hebben dat gedaan, zodat je nu nog de kans hebt om dat kosteloos goed te maken”, vertelt Veerle. “Doe dat zo vlug mogelijk. Varkenshouders maar ook melkveehouders kunnen in feite niet zonder: je geraakt niet meer aan de goede middelen om je stal schoon te maken.” Als je denkt dat je in orde bent, kun je maar beter dubbelchecken, waarschuwt Veerle. Er zit namelijk een addertje onder het gras. Hoe je te werk gaat om te dubbelchecken of je registratie op te starten, lees je in het artikel hieronder.

DC

Lees ook in Maïs

Meer artikelen bekijken