Startpagina Bedrijfsnieuws

Fonterra zet onderdelen in etalage

Fonterra zet het mes in haar activiteiten. Na een jaar met een groot verlies en zuchtend onder een grote schuldenberg, verkoopt de Nieuw-Zeelandse zuivelreus ijsmaker Tip Top en een belang van 50% in het Nederlandse DFE Pharma, dat diverse hulpstoffen voor medicijnen maakt. Daarnaast liggen de Chinese en Zuid-Amerikaanse activiteiten onder de loep.

Leestijd : 2 min

Fonterra groeide het laatste decennium mede door de snel groeiende vraag naar zuivel in China uit tot de grootste zuivelexporteur ter wereld. Het bedrijf concurreert met bijvoorbeeld Milcobel op verre markten met bijvoorbeeld poeders, die ze overigens deels in Europa maakt. De groei werd door velen op het conto van de CEO Theo Spierings, een Nederlander, bijgeschreven. Een jaar geleden kondigde Spierings na 7 jaar aan het roer zijn vertrek aan. Het bleek precies op tijd, want over 2018 schrijft Fonterra het eerste jaarlijkse verlies in haar geschiedenis.

Ewig kann’s nicht Sommer sein, maar het verlies van 196 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (bij de wisselkoers van vandaag €118 miljoen) viel vriend en vijand tegen. Het verlies was deels gevolg van een grote afschrijving op een investering in het Chinese zuivelbedrijf Beingmate, en een hoge boete die men van de rechter moest betalen aan concurrent Danone. De boete kwam voort uit een recall voor wei die Fonterra had geleverd aan derden voor de productie van vooral kindervoeding bleek onterecht.

Het bedrijf hikt bovendien aan tegen een hoge schuld van omgerekend €484 miljoen. Om die schuld te verlagen, zet de nieuwe CEO Miles Hurrell in op de verkoop van enkele onderdelen. Hurrell was tot zijn aanstelling operationeel directeur en stond altijd dichter bij de boeren dan Spierings, die met de onderneming soms verder wilde gaan dan de coöperatieve leden. Hurrell wil het bedrijf weer wat terug brengen tot haar kerntaak.

De verkoop van Tip Top moet nog voor de zomer afgerond zijn. Het verkoopproces van haar 50% belang in DFE Pharma is net gestart. DFE Pharma werd in 2006 door Fonterra en FrieslandCampina als gelijkwaardige joint-venture samen opgestart. DFE Pharma geldt als één van de grootste leveranciers van farmaceutische vulstoffen voor bepaalde medicijnen. Het onderdeel is volgens Fonterra winstgevend.

Daarnaast ligt volgens Nieuw-Zeelandse media de verkoop van de Zuid-Amerikaanse activiteiten op het bureau. In Zuid-Amerika is Fonterra vooral sterk aanwezig in Chili en Brazilië. Dochterbedrijf Soprole maakt onder meer yoghurt, melk, desserts, en boter en is de oudste overzeese investering van Fonterra. Daarnaast kijkt Fonterra naar haar belang van bijna 19% in Beingmate en haar Chinese landbouwactiviteiten.

Fonterra heeft in het tweede half jaar van boekjaar 2018, dat van juli tot januari loopt, ondertussen wel weer winst gedraaid. De zuivelcoöperatie boekt sinds juli 2017 verlies, maar draaide afgelopen boekjaar weer een nettowinst van $80 miljoen (€48 miljoen).

JCB

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken