Startpagina Melkvee

Nieuw ras Engels Raaigras op de Belgische rassenlijst

Op de Belgische rassenlijst is in 2019 één nieuw ras van Engels raaigras opgenomen: Matenga. Het ILVO voerde vanaf 2015 de officiële proeven hiervoor uit in opdracht van het Vlaams Comité voor de samenstelling van de Nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.

Leestijd : 1 min

Matenga wordt in 2019 toegelaten tot de Nationale rassenlijst op basis van de proeven die gelopen hebben van 2015 tot en met 2018. De veldproeven werden uitgevoerd in volgende landbouwstreken: zandleemstreek, zandstreek en kempen.

De twee proevencycli werden uitgezaaid in de lente en verder drie jaar uitgebaat. Deze proefvelden werden uitsluitend gemaaid.

Vroeg type

Matenga is een Engels raaigras van het vroege type en is tetraploïd. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de resultaten die dit nieuwe ras behaalde in de officiële proeven. Het ras wordt in deze tabel vergeleken met de standaarden Dexter 1 en Merlinda waarvan de gemiddelde opbrengst werd gelijkgesteld aan 100. De roestresistentie wordt uitgedrukt in een cijferschaal van 1-9, waarbij 9 wijst op de gunstigste beoordeling van de desbetreffende eigenschap. De persistentie wordt uitgedrukt in percentage belangrijkheid Engels raaigras in de begrazingsproeven.

tabel raaigras

Matenga werd zowel gekweekt als aangevraagd door de Norddeutsche Plantzenzucht. Het ras heeft de proevencyclus doorlopen onder de referentie: SLM 24233/04 - VG/A/018/00200

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken