Startpagina Actueel

Ziektedruk in wintergranen goed opvolgen

De wintergerst bevindt zich momenteel in het stadium ‘eerste tot tweede knoop’, al zit hier variatie in naar gelang het ras en de zaaidatum

Leestijd : 1 min

Dwergroest is momenteel bij gevoelige rassen wintergerst in een hoge druk aanwezig te velde. Ook het Landbouwcentrum granen meldt dat het belangrijk is om de ziektedruk op te volgen en als het nodig is een behandeling uit te voeren in het stadium ‘eerste-tweede knoop’. De ziektedruk kan momenteel bestaan uit dwergroest, netvlekkenziekte, bladvlekkenziekte of meeldauw. Als gevoelige rassen worden genoemd: KWS Tonic en Rafaela, en verder ook Unival en Smooth.

Bij de wintertarwe hebben we nog geen meldingen gekregen van ziekten. Sommige rassen zijn in het stadium ‘einde uitstoeling’ al bevinden de meeste velden zich rondom het stadium ‘aar 1 cm’.

Via het LCG krijgen we de melding dat er slechts op één rassenproef en dit in Vlaams-Brabant een haard van gele roest werd waargenomen op het ras Cosmos.

Lees ook in Actueel

Subsidies aan Natuurpunt stijgen spectaculair. Bart Van Hulle: “Nood aan meer vrij initiatief”

Milieu De subsidies van Vlaamse overheid aan Natuurpunt stijgen spectaculair. Uit cijfers die Open Vld Vlaams parlementslid Bart Van Hulle opvroeg bij Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir, blijkt dat bijna 90% van de subsidies voor natuurbeheer aan terreinbeheerders naar Natuurpunt gaat. Volgens Van Hulle moet erover gewaakt worden dat de organisatie geen monopolist op natuurbeheer wordt. Open Vld wil dat er meer vrij initiatief komt door andere organisaties en ook landbouwers aan natuurbeheer kunnen doen. Dat kan door in plaats van de aankoop het beheer te subsidiëren.
Meer artikelen bekijken