Startpagina Afrikaanse varkenspest’

Varkenssector wil ‘regionalisering’ exportverbod bij Afrikaanse varkenspest

De varkenssector pleit er naar aanleiding van het staatsbezoek aan Zuid-Korea voor dat de Koreaanse autoriteiten een regionalisering hanteren bij een importverbod van varkensvlees omwille van de Afrikaanse varkenspest. De sector, die zeer goed vertegenwoordigd is in de delegatie, wil dat Zuid-Korea dus geen algemeen importverbod op Belgisch varkensvlees meer handhaaft en wijst erop dat enkel de provincie Luxemburg getroffen is.

Leestijd : 2 min

Zuid-Korea sloot na het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest de grenzen voor het Belgische varkensvlees. Zo willen ze ten allen tijde vermijden dat het virus ook bij hen uitbreekt. Maar de ziekte treft enkel everzwijnen en dus geen varkens en is niet gevaarlijk voor de mensen, klinkt het in de sector.

"De onderhandelingen verlopen zeer moeilijk", zegt Gert Van Causenbroeck, exportmanager bij VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. De schrik zit er bij de Zuid-Koreanen volgens hem goed in dat het virus ook bij hen opduikt, en de varkenspest is ook in opmars in China.

"We blijven diplomatieke druk uitoefenen en leggen uit dat probleem zich maar stelt in één regio: de provincie Luxemburg in Wallonië", zegt CEO Luc De Lille van Slachthuis De Coster. "Maar 93 procent van de varkenskwekerijen bevindt zich in Vlaanderen." Volgens hem kan Luxemburg in quarantaine geplaatst worden, zonder dat de productie buiten het getroffen gebied gehinderd wordt door een importverbod. De sector wijst er bovendien op dat in ons land geen varkensbedrijven getroffen zijn, in tegenstelling tot in China.

Zes varkensvleesproducenten (Agrofood, Belgian Pork Group, Delavi, Jademo, Locks en slachthuis De Coster) reizen mee in het zog van het staatsbezoek, samen met het Belgian Meat Office van VLAM. Vanaf donderdag is ook het federaal voedselagentschap FAVV ter plaatse. Vrijdag is een vergadering gepland tussen het FAVV en de Zuid-Koreaanse evenknie.

BELGA

Lees ook in Afrikaanse varkenspest’

Meer artikelen bekijken