Varkenshouder en jager Neel Gorssen: “Je moet jagen als een goede huisvader”

Varkens

Een man die met beide voeten in de praktijk staat, dat is Neel Gorssen. Hij baat een gesloten varkensbedrijf uit, en in zijn vrije tijd kun je hem wel eens vinden achter zijn stallen in zijn jachtgebied. "Ik jaag vooral op klein wild, en minder op everzwijnen vanwege mijn job als varkenshouder”, vertelt hij. Hij omschrijft zichzelf als een voorzichtig man. “Als je schiet, is het onherroepelijk. Het belangrijkste dat je op jacht moet gebruiken, is je verstand.”

Het opduiken van het virus in Duitsland werkt door tot in ons land.

Afrikaanse varkenspest doet prijzen kelderen

Afrikaanse varkenspest’

Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland bezorgt de Belgische varkenshouders nachtmerries. De prijzen zijn immers in korte tijd gekelderd. Er wordt gevreesd voor verliezen.

Afrikaanse Varkenspest is enorm geminderd onder de wilde dieren.

Afrikaanse varkenspest: heropening van de export van varkensvlees naar derde landen mogelijk

Afrikaanse varkenspest’

De FAVV overweegt om in het najaar de AVP-vrije status aan te vragen bij de mondiale diergezondheidsorganisatie OIE. Deze status maakt export van varkensvlees naar derde landen mogelijk. Om inderdaad te mogen exporteren, wordt vanaf mei tot september van dit jaar toezicht gehouden op gedomesticeerde varkens .

In totaal heeft Frankrijk 132 kilometer afsluiting aangebracht, die aansluiten bij de Belgische hekken.

Frankrijk breidt observatiezone uit tot (zuidelijke) Belgische grens

Afrikaanse varkenspest’

Frankrijk heeft vrijdag de observatiezone voor de Afrikaanse varkenspest uitgebreid tot aan de Belgische grens in de Ardennen, zo meldt de Franse regering. Dat betekent dat er speciale maatregelen gelden in de betrokken zone.

Varkenssector wil ‘regionalisering’ exportverbod bij Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest’

De varkenssector pleit er naar aanleiding van het staatsbezoek aan Zuid-Korea voor dat de Koreaanse autoriteiten een regionalisering hanteren bij een importverbod van varkensvlees omwille van de Afrikaanse varkenspest. De sector, die zeer goed vertegenwoordigd is in de delegatie, wil dat Zuid-Korea dus geen algemeen importverbod op Belgisch varkensvlees meer handhaaft en wijst erop dat enkel de provincie Luxemburg getroffen is.

Ducarme vraagt FAVV advies over aangekondigde heropening Gaumebossen

Afrikaanse varkenspest’

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vraagt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) om een ‘dringend advies’ met betrekking tot de beslissing van Waals minister René Collin (cdH) om de bossen in de Gaumestreek vanaf 6 april weer open te stellen voor wandelaars. Dat zegt Ducarme dinsdag in een persbericht.

Bufferzone en bewakingszone worden uitgebreid

Afrikaanse varkenspest’

De Waalse regering heeft beslist om de bufferzone en de bewakingszone tegen de Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg uit te breiden. De maatregelen komen er nadat dinsdag twee gevallen werden aangetroffen tussen Meix-devant-Virton en Sommethonne, meldt het kabinet van Waals minister van Landbouw René Collin vrijdag.

Afrikaanse varkenspest - IEW dient klacht in na doodsbedreigingen

Varkens

De directie van de Waalse milieufederatie Inter-Environnement Wallonie (IEW) heeft beslist om klacht in te dienen nadat ze twee brieven met doodsbedreigingen kreeg. Dat maakt ze dinsdag in een verklaring bekend. De bedreigingen houden verband met het standpunt dat de organisatie innam over de Afrikaanse varkenspest.

98 everzwijnen besmet met Afrikaanse varkenspest

Veeteelt

In ons land zijn nu al 98 everzwijnen aangetroffen die besmet zijn met de Afrikaanse varkenspest. Dat heeft Waals minister van Landbouw René Collin gisteren gezegd in het Waals Parlement.

Tot een miljoen euro schadevergoeding voor varkenshouders

Actueel

De federale regering zou ongeveer een miljoen euro vrijmaken voor schadevergoedingen voor boeren die varkens hebben moeten slachten om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Die schadevergoeding zou er nog komen voor het einde van het jaar, zo wenst minister van Landbouw Denis Ducarme. Dat schrijft L'Avenir dinsdag.

Frankrijk gaat afsluiting plaatsen op grens met België

Afrikaanse varkenspest’

In de Franse departementen Meuse, Meurthe-et-Moselle en Ardennen zal een afsluiting worden geplaatst op de grens met ons land, met de bedoeling om de Afrikaanse varkenspest in te dijken. Ook de toegang tot de bossen wordt in een aantal gebieden verboden, zo is donderdag beslist.

Het consortium Agrofront – BFA – FEBEV stelt zich burgerlijke partij bij de Afrikaanse varkenspest

Veeteelt

Aangezien de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest voor grote en langdurige schade zorgt binnen de Belgische varkenssector, stellen de drie leden van het Agrofront (Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en de Fédération Wallonne de l’Agriculture) alsook de mengvoederfederatie BFA en FEBEV (de federatie van slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels) zich burgerlijke partij in het dossier.

Aantal met AVP besmette everzwijnen loopt op tot 70

Veeteelt

Het aantal everzwijnen dat met Afrikaanse varkenspest is besmet is opgelopen tot 70. Dat meldt de Waalse minister van Landbouw René Collin.

Jager speelt rol bij verspreiding van Afrikaanse Varkenspest

Veeteelt

De Europese Commissie stelt dat de jager een sleutelrol speelt bij de verspreiding van Afrikaanse Varkenspest. Zij kunnen zowel in goede als in slechte zin een verschil maken in de verspreiding van de ziekte of het tegengaan.

Teller staat op 44 everzwijnen positief aan AVP

Afrikaanse varkenspest’

Waals minister van landbouw, natuur en bos, René Collin, deelde pas een nieuwe staat mee over de Afrikaanse Varkenspest.

Als de Afrikaanse varkenspest mijn dieren bereikt, maak ik mij ernstig zorgen over het voortbestaan van mijn beenhouwerij , getuigt een verontruste André Magerotte.

“4.000 gezonde varkens doden? Pak eerst de everzwijnen aan!”

Veeteelt

Geconfronteerd met de dreiging, organiseert André Magerotte zich om zo goed mogelijk zijn varkens, die in open lucht worden gehouden, te beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest. De veehouder vraagt zich echter ook af wat de efficiëntie is van de genomen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Minister van Landbouw Joke Schauvliege heeft de gouverneurs van Antwerpen en Limburg gevraagd om beheeracties binnen hun provincie te coördineren.

Terreinbeheerders soms dwars in everzwijnjacht

Varkens

Er worden in Wallonië steeds meer everzwijnen gevonden die positief zijn op Afrikaanse varkenspest. De teller staat op moment van schrijven op 28. Ondertussen wordt er in Vlaanderen een tand bijgestoken om intensiever everzwijnen te bejagen, al werken niet alle terreineigenaars mee.

Hubertusvereniging pleit voor aanstelling van schepen van Jacht

Varkens

Gemeenten die kampen met een everzwijnenplaag of het beheer van wildsoorten belangrijk vinden, kunnen na de lokale verkiezingen van 14 oktober een schepen van Jacht aanstellen. Dat is het pleidooi van de Hubertus Vereniging Vlaanderen.

Afrikaanse varkenspest is in Europa nog altijd niet onder controle.

Afrikaanse varkenspest in China

Varkens

Voor het eerst is de Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld in China en wel in het Noordoosten. De regering heeft tijdens een noodbijeenkomst maatregelen vastgesteld die de Afrikaanse varkenspest zo snel mogelijk moet vernietigen, al is dat in Midden- en Oost-Europa eerder heel moeilijk gebleken. Er bestaat geen vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest, al trok de EU onlangs €10 miljoen uit voor onderzoek hiertoe.

Afrikaanse varkenspest: aanbevelingen voor het jachttoerisme in Oost-Europa

Veeteelt

Het FAVV wenst enkele aanbevelingen te verspreiden voor jagers die op jachttoerisme gaan in Oost-Europa. Dit om een verdere verspreiding van het zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest te voorkomen.