Startpagina Varkens

VPF brengt topberen op eerste onlineveiling

Agriflanders is alweer een tijdje achter de rug. Precies daar pakte de Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) uit met een digitale voorstelling van topberen, gevolgd door een veiling van deze dieren op het scherm. Dit was meteen ook de introductie van de onlineveiling van VPF-beren. Op deze manier slaagt VPF erin om op een sanitair verantwoorde manier beren samen te brengen voor verkoop.

De Vlaamse varkenssector bracht de voorbije decennia bij prijskampen en veilingen de fokberen fysisch samen in de (wedstrijd-)ring. Het uitzicht en voorkomen van de dieren is immers een belangrijke kwaliteitsparameter. Echte kenners willen de nieuwste genetische trends namelijk ook visueel waarnemen. Potentiële kopers konden op die manier de dieren dus goed vergelijken en beoordelen.

Sanitair was dit echter geen gunstige situatie. Het samenbrengen van topberen werd in het verleden dan ook al...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken