Startpagina Economie

Lokale brouwgerst in Delirium Tremens

Brouwerij Huyghe en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO ondertekenden vrijdag een samenwerkingsakkoord. Daarin staat dat de producent van Delirium Tremens aan de slag gaat met lokale brouwgerst. Het ILVO stelde de teelt ervan op punt.

Leestijd : 2 min

Tot nu toe halen de grotere brouwerijen in ons land allemaal hun gemoute gerst uit het buitenland. Brouwerij Huyghe uit Melle en de Vlaamse onderzoeksinstelling ILVO brengen hier verandering in. Op vrijdag tekenden ze een samenwerkingsakkoord, in aanwezigheid van minister van Landbouw Koen Van den Heuvel. ILVO stelde de teelt van brouwgerst in onze streken op punt. Na hop is het het tweede brouwerij-gerelateerde landbouwgewas dat aandacht krijgt van het instituut.

Brouwerij Huyghe met deze samenwerking stappen in de richting van meer lokale grondstoffen. “Dankzij de samenwerking met ILVO zullen we zo’n 60 ton gerst van eigen bodem kunnen gebruiken. En we zijn recent ook gestart met een test met Belgische hop. Waar mogelijk trekken we de kaart van lokale grondstoffen,” aldus Alain De Laet, CEO van brouwerij Huyghe.

“De verwerkende voedingsindustrie heeft behoefte aan grondstoffen met bepaalde technische kenmerken. Innovatie en begeleiding zal er in dit dossier mee voor zorgen dat de Vlaamse landbouw op termijn een karaktervolle lokale brouwgerst kan produceren”, voegde minister Van den Heuvel daar nog aan toe.

Minder voedselkilometers

Brouwgerst is zomergerst met een relatief laag eiwitgehalte. Het grootste deel wordt nu aangevoerd vanuit Europese graanlanden als Denemarken en Frankrijk. Alain De Laet: “Wij willen als eerste grote brouwerij in Vlaanderen aan de slag met lokale gerst, gemout door een lokale mouter. Het past in ons streven naar een duurzaam product, met een lage CO2-impact en dus bij voorkeur met minder voedselkilometers. Als we op een goed kwaliteitsniveau geraken, zit er zeker een groeiscenario in.”

Huyghe heeft jaarlijks zowat 3600 ton mout nodig, om er 200.000 hectoliter bier van te brouwen. Kernmerken van de brouwerij zijn Delirium (Tremens, Red, Nocturnum, Argentum), la Guillotine en Averbode Abdijbier. Ruim 80% van de bierproductie wordt geëxporteerd, naar meer dan 100 landen wereldwijd.

Het is in eerste instantie de bedoeling dat ILVO op 8 hectare proefveld experimenteert met zomergerst in de rotatie. Dat is goed voor 50 ton zomergerst, 40 ton mout, 200 hectoliter bier, of 800.000 flesjes Delirium, berekende ILVO.

Ilvo teelt bier nee brouwgerst

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken