Startpagina Paarden

Studbook SBS: als prestatiebloed de passie preekt

De jaarlijkse hengstenkeuring van Studbook SBS is een vaste waarde op de fokkerijkalender en lokt telkens weer een kennerspubliek naar de Provinciale Fokkerij- en Ruiterschool in het Waalse Gesves. De apotheose van deze editie 2019 ging door op de stormachtige zondag 10 maart.

Leestijd : 4 min

S tudbook SBS slaagde er traditiegetrouw in van hun hengstenkeuring een warm weekend te maken, waar men zich als paardenliefhebber echt welkom voelt. Het publiek op zondag was er een met de catalogus in de aanslag, vastgekluisterd aan zijn plekje op de tribune. Een trouw hardcore publiek verbroederde er dus opnieuw, locals maar ook veel Vlaamse fokkers.

Tussen het programma van de hengstenkeuring door werden de paarden van de online veiling voorgesteld. Deze veiling van Studbook SBS/FENCESWEB was dit jaar aan haar tweede editie toe en bracht 16 elitepaarden onder de hamer. Onnodig te zeggen dat het druk was rond de piste en dat de veilingpaarden met argusogen gevolgd werden. De telefoon van de geïnteresseerde bieders was nooit ver weg. Ieder paard kon rekenen op deskundig en uitgebreid commentaar van Dr. Marc Pierson en Daniël Boudrenghien. We komen in een afzonderlijk artikel terug op deze veiling.

Vier-, vijf- en zesjarigen

Alhoewel de driejarige kandidaat-dekhengsten altijd het dikste beleg van de boterham vormen, zijn er toch ieder jaar enkele oudere collega’s die hun kans wagen om een dekbrevet bij het SBS te bemachtigen. Dikwijls komt men hier later rijpe talenten tegen, of hengsten die reeds succesvol zijn in het parcours. Dit jaar keurde de jury de vierjarige aansprekende Toucourt du Bois Madame Z, een zoon van Toulon uit de merrie Venecia II (Contender x Corofino I x Silvester).

Twee vijfjarige hengsten tikten ook hun SBS-dekbrevet op de kop: Ideal RH du Tertre (Curby du Seigneur x Cambito van de Helle) en Ole Campione du Roton, interessant gefokt via vader Tangelo van de Zuuthoeve x Thunder van de Zuuthoeve. De zesjarige River Blue VH Lindenhof Z overtuigde de jury eveneens met zijn knappe sprongen en prima techniek.. Een sporthengst in zijn zuiverste vorm is deze zoon van Ad Rackham Jo (v. Diamant de Semilly) x Argentinus. De verervingskracht van ‘Diamant’ blijft de generaties doorploegen!

Je bent jong en je wilt wat

9 jonge driejarigen verlieten Gesves op zondagavond met een dik verdiende goedkeuring voor de dekdienst bij Studbook SBS. Wat te zeggen van de enige gekeurde dressuurhengst Maximus Jung HP du Winckel (Morricone (v. Millenium – Easy Game – Gribaldi) x Royal Diamond?

Dat de jonge Oldenburger een ingewikkelde naam heeft – we houden het op Maximus – en dat noch de jury, noch het publiek om hem heen kon. De zwarte is een ronduit schitterend bewegend fenomeen. Hij beschikt over een droomtype voor dressuur en een genetica dat deugddoend is voor de dressuurfokkerij. Maximus beschikt over ruim voldoende bloed via de Trakehner-inbreng van Millenium in de vaderlijn en Ex Libris (v.Elan xx) in de moederlijn.

8 nieuwe jonge springhengsten

Springen als de beste deden ze. Hun genetische adelbrieven bevestigen deden ze al evenzeer. De 8 nieuw gekeurde driejarigen in de springrichting gefokte hengsten, kweten zich in Gesves met verve van hun taak. Om te beginnen Mowgli van Polderzicht, een van de twee voorgestelde zonen van Elvis ter Putte. Mowgli (uit Florance van Vagabond de la Pomme) ging over het hout zoals wij het bijzonder graag zien: met knap gedoseerde kracht en een uitstekend rug gebruik. De Kannan x Carthago-zoon Qanthago van ’t Huka imponeerde met zijn krachtige galop en dito sprongen. Korado de Baudignies, een interessant gefokte zoon van Eldorado van de Zeshoek x Darco kweet zich eveneens uitstekend van zijn taak. Alweer een Darco-moeder (Haruba Sitte) voor Kavango Sitte, zoon van Dayton Sitte (E.T.), die aardig uit de voeten kon op het hout. Het bloed van Cornet Obolensky (Windows van het Costersveld) overtuigde alweer dankzij Cotton Eye Joe van het Karteveld Z (Cornet Obolensky x Topas) en Costello T Z (Comme il Faut (v. Cornet Obolenksy x Ratina Z) uit de prestatierijke moederlijn van Tamika T Z (v. Toulon x Starter).

Chicago de Folie sprong vader Casall na en zette zijn hoogst interessante moederlijn (Contendra I van Indoctro x Contender) dik in de verf.

De laatste driejarige van deze lijst is een van de twee voorgestelde pony’s. De pas gekeurde Kaptain America du Clique Cy was ronduit de eyecatcher van beiden. Op het hout en ernaast wel te verstaan. Een schitterend, zelfs imponerend door adel geprägt exterieur voor deze zoon van Heartbreaker x UB 40 x Ramiro, die de hindernissen nam en overwon.

Mogen de merries evenveel lonken als de sport!

Patricia Parrein – Borgenon

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken