Startpagina Wetgeving

Download gratis app eerste hulp

Weet jij wat te doen bij een ongeval of noodsituatie? Met de app 'Eerste hulp - Rode Kruis' heb je vanaf nu altijd alle nuttige eerstehulptips op zak om basishulp te bieden bij vaak voorkomende situaties. Volgde je reeds een eerstehulpopleiding? Dan is de app een handig geheugensteuntje om zeker te zijn dat je op de juiste manier handelt.

Leestijd : 2 min

Meer dan 80% van de Vlamingen biedt géén eerste hulp wanneer ze vlak naast hen iemand zien bezwijken aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. “Een schokkend cijfer. Investeren in zelfredzaamheid is dus letterlijk van levensbelang”, vindt het Rode Kruis. De organisatie lanceert een nieuwe, gratis ‘app eerste hulp’, beschikbaar voor iPhone en Android smartphones.

De app vervangt de eerstehulplessen niet, maar stelt iedereen in staat om thuis zelf de basis van eerste hulp te leren of om in geval van nood op te zoeken wat er moet gebeuren. Zowel bij banale verwondingen, zoals een bloedneus of een schaafwonde, als bij ernstige ongevallen is het belangrijk om snel en correct te kunnen reageren.

Vind een AED in jouw buurt

Naast eerstehulpkennis biedt de app ‘Eerste hulp - Rode Kruis’ ook een handig overzicht van waar je het dichtsbijzijnde AED-toestel vindt. Dagelijks worden 30 Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld 5 à 10% van hen overleeft dit. Wordt een slachtoffer onmiddellijk gereanimeerd, en krijgt hij binnen de eerste 3 tot 5 minuten een stroomstoot toegediend met een AED (automatische externe defibrillator), dan stijgt de overlevingskans met 50 tot 70%.

“Het is bij een hartstilstand van het grootste belang om zo snel mogelijk een AED-toestel te vinden. Daarom hebben we in onze app een kaartje geplaatst waarop je kan zien waar het dichtstbijzijnde toestel zich bevindt. Als je vooraf al eens kijkt waar er AED’s in jouw buurt zijn, kan je kostbare tijd winnen wanneer je het toestel effectief nodig hebt”, besluit Ine Tassignon, de woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Rode Kruis Vlaanderen

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken