Startpagina Economie

Landinrichtingsproject Water-Land-Schap krijgt 5,75 miljoen euro aan Vlaamse subsidies

Het landinrichtingsproject Water-Land-Schap, dat bestaat uit 14 deelprojecten die problemen met water in landelijke gebieden willen oplossen door een geïntegreerde aanpak, krijgt in totaal voor €5,75 miljoen aan Vlaamse subsidies. Dat heeft minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) beslist en de Vlaamse regering heeft het intussen goedgekeurd. De subsidies moeten een soort hefboom vormen om over een periode van tien jaar tot een budget van zowat €10 miljoen te komen om het project te realiseren.

Leestijd : 1 min

Water-Land-Schap wil klimaatadaptieve maatregelen nemen in samenwerking met landbouwers, grondeigenaars, water- en landschapsbeheerders, bedrijven en omwonenden. "Het is voor het eerst dat we landinrichting inzetten om samen met lokale partners watergebonden problemen aan te pakken, op verschillende plekken in Vlaanderen tegelijk", zegt minister Van den Heuvel.

"Op die manier zorgen we voor schaalvoordelen en voor een versnelling op het terrein op het vlak van klimaatadaptatie." Het landinrichtingsproject bestaat uit 14 deelprojecten over heel Vlaanderen. Er zal onder meer gewerkt worden om de beekvallei van de Gaverbeek klimaatbestendiger te maken, aan minder overstromings- en droogtegevoeligheid en aan een betere waterkwaliteit te in de Mechelse groenteregio. In de Maasvallei wordt natuurinclusieve landbouw ontwikkeld.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken