Startpagina Economie

Uitstel voor brexit tot 31 oktober stemt Michel tevreden

Het compromis dat de Europese leiders woensdagnacht uit de brand sleepten voor een nieuw uitstel van de brexit, is een goed compromis, vooral omdat er enkele waarborgen zijn ingebouwd om te vermijden dat de Britten de Europese instellingen van binnenuit boycotten. Dat zegt premier Charles Michel. En ondanks de starre houding van de Franse president Emmanuel Macron is de Europese eenheid volledig intact, zegt hij.

Leestijd : 3 min

De 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders hakten de knoop uiteindelijk pas ver na middernacht door: Theresa May keert terug naar Londen met een uitstel van de brexit op zak tot 31 oktober. Die datum ligt mooi tussen wat May zelf had gevraagd - 30 juni - en wat de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk had voorgesteld - 30 maart 2020.

Het is een compromis geworden dus, vooral om dat de Franse president Emmanuel Macron dwars lag en bleef hameren op kort uitstel. Premier Charles Michel bevestigt dat het om een compromistekst gaat. "Er waren argumenten voor lang en voor kort uitstel. Er is geen exacte wetenschap om te bepalen wat nu precies de beste garanties biedt op het vermijden van een harde brexit." Maar volgens hem is er ook een link met de samenstelling van de Europese instellingen na de verkiezingen: de nieuwe Europese Commissie schiet pas op 1 november uit de startblokken, waardoor de Britten alvast geen nieuwe eurocommissaris moeten nomineren.

Michel is vooral tevreden over een ander aspect van de overeenkomst. Theresa May ging ermee akkoord enkele waarborgen in te bouwen om de normale werking van de Europese instellingen niet te ondermijnen, lees: de Britten zullen de EU niet van binnenuit boycotten. "De tekst is aangescherpt met een aantal verplichtingen. Ze maakt duidelijk dat Groot-Brittannië de eigen engagementen met betrekking tot loyale samenwerking moet respecteren, en dat ook de verplichtingen op basis van de Europese verdragen blijven gelden", zei Michel.

Volgens de premier heeft ook de Europese Commissie argumenten aangedragen "die aantonen dat de mogelijkheden voor Groot-Brittannië om de instellingen te gijzelen zeer beperkt zijn." Tot slot staat er een paragraaf in die bepaalt dat de 27 tijdens de verlenging zonder de Britse premier kunnen overleggen over zaken die pas na de brexit ingaan. Concreet: Londen zal maar weinig in de pap te brokken hebben in de aanstelling van een nieuwe Commissievoorzitter en in de volgende Europese meerjarenbegroting. "Maar we moeten wel waakzaam blijven. Daarom is het ook nuttig om in juni een stand van zaken op te maken."

De Europese eenheid is ondanks de lange, naar verluidt stevige, discussies van woensdagavond nog intact, zegt Michel. "Iedereen wilde het risico op een harde brexit zo veel mogelijk indijken. Er waren alleen verschillende visies op de manier waarop we die doelstelling konden bereiken", zei hij. Van enige frustratie over de houding van Macron was volgens de premier dan ook geen sprake. Zelf heeft hij vooral de nadruk gelegd op de goede werking van de Europese instellingen, zegt Michel. "De discussie rond timing is gelinkt aan de bescherming van de correcte werking van de Europese instellingen. Maar ik heb ook gezegd dat als er een kans bestaat om de harde brexit te vermijden, we die moeten grijpen. Dat is wat we vandaag hebben gedaan."

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken