Startpagina Bedrijfsnieuws

JCB-verreikers Serie III: Meer comfort dankzij de Command Plus-cabine

JCB onthulde in februari, net voor SIMA, het nieuwe verreikergamma Serie III in Rocester (Groot-Brittannië). Deze serie is uitgerust met de Command Plus-cabine. De nieuwe machines beschikken over een verhoogd hefvermogen en bieden meer veiligheid en comfort aan de bestuurder.

Leestijd : 3 min

De nieuwe serie verreikers telt vier modellen met een draagvermogen dat 200 kg hoger gaat dan bij zijn voorgangers: de 538-60 met een hefhoogte van 6,20 m, de 532-70 en de 542-70 met hefhoogte van 7 m en de 536-95 met een hefhoogte van 9,5 m.

De 560-80, specifiek ontworpen voor zware lasten, met een hefhoogte van 8 m en een hefvermogen van 6 ton, bleef ongewijzigd. De 536-70 LP behoudt zijn huidige lage cabine voor toepassingen waarbij de werkhoogte van de machine beperkt is.

Vier versies

De nieuwe modellen zijn verkrijgbaar in de versies Agri, Agri Plus, Agri Super en Agri Pro. Ze verschillen in hun afwerkingsniveau en uitrusting. De beschikbare opties variëren ook: ledverlichting, trekhaken en gereedschap uit het JCB Agri-assortiment.

De motoren blijven ongewijzigd. De EcoMax JCB-motoren van 4,4 l en 4,8 l hebben een uitgangsvermogen van 75 pk, 110 pk, 125 pk of 145 pk (55 kW, 81 kW, 93 kW of 108 kW), naargelang het model. Ze zijn gekoppeld aan een nabehandelingssysteem voor uitlaatgassen.

Een nieuwe Powershift-transmissie met vier snelheden, de TorqueLock 4, is nieuw in het aanbod. Hij wordt gekenmerkt door een vergrendelingssysteem van de koppelomvormer. Volgens de Britse fabrikant verhoogt dit de prestaties terwijl het brandstofverbruik tijdens het rijden en het werken vermindert (in vergelijking met de klassieke versnellingsbak JCB Powershift 33 km/u met vier snelheden).

De 6-traps Powershift-transmissie en de hydrostatische transmissie/Powershift DualTech VT, beiden ontworpen voor een snelheid van 40 km/u, behouden hun eigenschappen. De beschikbaarheid ervan verschilt naargelang de gekozen versie.

Meer comfort voor de gebruiker

De opvallendste verandering is de nieuwe Command Plus-cabine. Deze is ontworpen om het comfort en de zichtbaarheid van de gebruiker te vergroten.

De fabrikant sleutelde aan een betere positie van de stoel. Ook de bediening van de bedieningsknoppen, inclusief de elektrohydraulische joystick, werd intuïtiever. Doel hiervan is het rijden en de bediening van de giek en de werktuigen te vergemakkelijken. De schakelaars zijn gegroepeerd naargelang de functies. De meeste bevinden zich langs de joystick.

In de cabine werd het gebruik van de elektrohydraulische joystick intuïtiever. Een scherm, gekoppeld aan een selectiewiel, informeert de gebruiker over de verschillende parameters van zijn machine.
In de cabine werd het gebruik van de elektrohydraulische joystick intuïtiever. Een scherm, gekoppeld aan een selectiewiel, informeert de gebruiker over de verschillende parameters van zijn machine. - J.V.

Met de keuzedraaiknop kan de gebruiker doorheen de menu's navigeren en de gewenste functies selecteren op het nieuwe grotere (7-inch) scherm in de cabine.

De stuurkolom is nu instelbaar (met geheugen voor werkpositie) en kan worden verhoogd om de toegang tot de cabine te vergemakkelijken. Bovendien vergroot bij deze cabine het volume met 12%, dankzij grotere afmetingen in breedte en lengte.

Om veiliger te rijden, installeerde JCB een Bluetooth-systeem dat gekoppeld is aan een microfoon en twee luidsprekers. De bestuurder moet zijn telefoon niet meer hanteren. Er is nu ook meer ruimte voorzien voor voertuigdocumenten en klein werkmateriaal...

Minder lawaai en een betere zichtbaarheid

De geluidsisolatie is volledig herbekeken. Het geluidsniveau is sterk verminderd in vergelijking met de vorige generatie verreikers. Het bereikt slechts 69 dB. Ook de deurafdichtingen en het kaderprofiel zijn ontworpen om ruis te verminderen. Een bijkomend voordeel is minder stof in de cabine.

Wat de zichtbaarheid betreft, is de cabine uitgerust met een gebogen monobloc-beglazing die de voorruit en het dakventser verbindt. De helling van de dwarsbalken van de beschermende grille is herwerkt. De operator heeft een beter zicht op de giek en de werktuigen. De lage positie van de giek en de compacte motorkap werden behouden om de zichtbaarheid aan de rechterzijde niet te beïnvloeden. De schakelaar voor automatische ontdooiing bewijst zeker zijn nut in moeilijke weersomstandigheden. Het condensatie- en vorstverwijderingssysteem is 66% sneller dan voorheen.

naar JV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken