Startpagina Pluimvee

Weyts belooft verbod op verrijkte kooien op tafel volgende Vlaamse regering te leggen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil tijdens de volgende regeringsonderhandelingen het verbod op legkippen in kooien bewerkstelligen. Dat heeft Weyts gezegd tijdens een gesprek met Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie overhandigde Weyts een petitie hiertoe. Open Vld reageert alvast kritisch.

Leestijd : 3 min

Animal Rights publiceerde recent illegaal geschoten beelden, waarin de leefomstandigheden van kooikippen in een stal van Lokip in Merksplas werd aangeklaagd. De organisatie startte een petitie tegen de stallen, of zoals zij het noemen, ‘horrorschuren’. De petitie werd ondertekend door 30.650 personen. Animal Rights overhandigde de petitie aan Weyts, die eerder onder meer met succes pleitte voor een verbod op de nertsenfokkerij, foie gras productie en het couperen van paardenstaarten.

“Wij laten met deze handtekeningen zien dat het niet meer van deze tijd is om hennen op te sluiten in kooien”, zegt campagnecoördinator Els Van Campenhout in een persbericht. De minister ontving de actievoerders en herhaalde tijdens het onderhoud dat hij werk wil maken van het verbod op de verrijkte kooien, zo zegt de woordvoerder van Weyts. “We willen dat dit na de verkiezingen besproken wordt bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen”, zegt Michaël Devoldere.

Wallonië besloot al eerder om de kooien vanaf 2028 te verbieden, maar anders dan Vlaanderen kent dit gewest geen omvangrijke, op export gerichte pluimveehouderij. Het kabinet van Weyts stelt dat de sector ook zonder de kooien kan overleven, wanneer goede alternatieven worden voorzien. Pluimveehoudersvakbond Landsbond zei eerder niet mordicus tegen een verbod te zijn, mits de randvoorwaarden goed zijn. Echt ingaan op de kwestie wil men pas als de plannen van Weyts concreet worden.

Vlaams volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd (Open Vld) uit landbouwprovincie bij uitstek West-Vlaanderen, roept Weyts op om niet zomaar te gaan verbieden, maar eerst kennis te nemen van de veehouderij. Hij noemt Weyts ‘een echo van de dierenrechtenverenigingen’. De alternatieve kooisystemen zijn volgens hem ook niet volledig koosjer. “Loslopende kippen riskeren sneller borstbeenbreuken, lopen op nat uitstrooisel (wegens de uitwerpselen die hierin vermengd zitten) en zijn vatbaar voor pootrot en infecties, waardoor men weer sneller of zelfs preventief antibiotica moet toedienen.”

Daarnaast zijn kippen dieren die van nature steeds dicht op elkaar zitten, aldus Vanderjeugd. Economisch is het volgens hem op dit ogenblik een onhaalbare kaart: de verrijkte kooien waren het alternatief voor de klassieke legbatterijen die vanaf 2012 verboden werden. De meeste Vlaamse pluimveehouders hebben geïnvesteerd in verrijkte kooien. Dat zijn leningen met afschrijvingen op 20 jaar. Momenteel hebben de Vlaamse pluimveehouders hiervoor nog €25,7 miljoen aan leningen lopen. De langstlopende lening is tot het jaar 2033.

“Je kan moeilijk zeven jaar na datum komen zeggen dat die investeringen voor niets geweest zijn en de sector dwingen tot nieuwe zware investeringen, die voor een pluimveebedrijf van 60.000 kippen gemakkelijk €900.000 bedragen voor reconversie van een bestaande stal en 1,6 miljoen voor een nieuwbouwstal. Dit is niet verantwoord, zeker niet als het alternatief qua dierenwelzijn evenmin vrij van zonden is.”

Het is eigenlijk grof, vindt Vanderjeugd: “Minister Weyts ontvangt zonder enig probleem Animal Rights, een beweging die undercover gaat inbreken bij pluimveeboeren om beelden te schieten, maar zelf heeft hij nog nooit als minister een voet in een pluimveebedrijf gezet, laat staan in een ander nutsbedrijf. Bijzonder eenzijdig voor een minister van Dierenwelzijn. Andermaal kiest hij voor een aankondigingspolitiek en polarisatie in de plaats van sereniteit en overleg.”

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken