Startpagina Paarden

Verbeten blik, stalen zenuwen en klinkende zege voor Steve Guerdat

De jaarlijkse hoogmis van de Longines FEI Wereldbeker Jumping werd dit jaar gesprongen in Gotenburg van 4 tot 7 april. Twee Zwitsers en een Zweed bevolkten het podium na afloop.

Leestijd : 3 min

N iet minder dan vijf parcoursen hadden de beste ruiters van de wereld voor de boeg in het Scandinavium in Gotenburg. Een ronde op donderdag tegen de tijd, Twee rondes op vrijdag en een genadeloze afsluiter op zondag, goed voor nog maar eens twee rondes. De ruiters kregen dus ruim voldoende brood op de plank. Er waren geen zeges voor de Belgen, wel deugddoende ereplaatsen. De Belgische sterhengst Toulon had twee nakomelingen in de finale Top 10. Een overzicht …

Snelle Belgen en loerende aasgieren

Onze landgenoten waren er als de kippen bij in de eerste ronde. Pieter Devos werd 2e met Apart (KWPN - v. Larino uit Petroesca v. Burggraaf), Olivier Philippaerts met H&M Legend of Love (DSP - v. Landzauber uit Waldperle Sachs v. Corgraf) en François Mathy Jr met Casanova de l’Herse (SBS – v. Ugano Sitte uit Unic de l’Herse v. Kashmir van Schuttershof) respectievelijk 3e en 4e. Even verderop op de 9e plaats van deze eerste rit strandde Niels Bruyseels met Delux van T&L (SBS – v. Toulon uit Ulricke van ‘t Paradijs v. Landetto). Lagen reeds op de loer, de Zwitser Steve Guerdat, 1e met Alamo (KWPN – Ukato uit Mariona v. Equador) en de thuisrijder Peder Fredricson met zijn Europees kampioenspaard H&M All-in (SBS – v. Kashmir van Schuttershof uitv. Andiamo Z).

Tweede dag met barrage

De tweede wedstrijddag van deze wereldbekerfinale schudde de kaarten compleet door elkaar en zorgde aldus voor spannende, zelfs onvoorspelbare topsport.

Winnaar van dag een, Steve Guerdat, zakte met Alamo en een balk naar de 13e plaats. Topfavoriet op eigen bodem Peder Fredricson won de proef, ditmaal met Catch me Not S (SWB – v. Cardento 933 uit Ralma E v. Ramiro’s Son). Onze Niels Bruyseels en Delux van T&L werden 6e en bleven bovendien foutloos. Olivier Philippaerts en H&M Legend of Love hadden een balk en een voorlopige 11e plaats.

Het Zweedse publiek hield zijn adem in. Kregen ze na een Europees kampioen een Wereldbekerwinnaar? Niels Bruynseels en Olivier Philippaerts hadden het Belgisch lot in handen. Steve Guerdat zag zijn kansen slinken en besefte dat hij een zware derde dag voor de boeg had en een vooral zeer sterke Zweedse concurrent.

Zwitserland-Zweden

Niels Bruynseels en Delux van T&L hadden een totaal van 11 strafpunten na dag 3 en mochten zich finaal 5e opstellen. Olivier Philippaerts redde de meubels met een foutloze rit na een eerste ronde met eveneens 11 strafpunten en werd 7e.

Samen met Delux van T&L was Jumpy vd Hermitage gereden door de Egyptenaar Abdel Said, de tweede nakomeling van Toulon in de uiteindelijke Top 10 van deze Wereldbeker jumping 2018-2019.

Steve Guerdat kwam, zag en overwon met Alamo en zorgde er vooral voor dat hij sneller was dan zijn eveneens foutloze concurrent Peder Fredricson, die uiteindelijk derde werd met Catch Me Not S. De Zwitser Martin Fuchs wurmde zich tussen de twee kemphanen op een finale 2e plaats met Clooney 51 (Westf – v. Cornet Obolensky uit Fraulein vom Moor v. Ferragamo).

PP

Lees ook in Paarden

Probleemloze editie van Paardenprocessie in Hakendover

Paarden De Paardenprocessie in Hakendover, bij Tienen, is zonder incidenten verlopen. Er zakten opnieuw duizenden mensen af naar het dorpje om de processie bij te wonen, maar het aantal bezoekers lag volgens de politie maandag 1 april wel lager dan tijdens de recordeditie van vorig jaar. Burgemeester Katrien Partyka (cd&v) spreekt van 10 à 12.000 bezoekers.
Meer artikelen bekijken